Dezvoltatorii imobiliari par sa tina cu dintii de preturile apartamentelor noi construite in Bucuresti. Asta, chiar daca piata este aproape blocata, bancile acorda greu credite ipotecare, iar multi dintre potentialii clienti sunt hotarati sa astepte vremuri mai bune. Din ipostaza de potentiali cumparatori, reporterii "Romaniei libere" au vizitat zece ansambluri rezidentiale noi din Capitala si au constatat ca actuala criza economica nu si-a pus aproape deloc amprenta asupra preturilor locuintelor.

Mai mult decat atat, unii agenti de vanzari au explicat ca exista apartamente al caror pret a crescut cu cateva procente fata de acum cateva luni si ca nu exista nici un motiv ca acestea sa se ieftineasca vreodata. In acest moment, in Capitala nu poti sa cumperi o locuinta noua cu doua camere fara mai putin de 100.000 de euro. Un asemenea apartament situat la periferia orasului, de exemplu in cartierul Prelungirea Ghencea, are o suprafata modesta si finisaje standard.

Bineinteles, pre-turile urca ametitor daca te apropii de centru. In conditiile in care acum un salariu lunar de 1.000 de euro este insuficient pentru obtinerea unui credit de 100.000 de euro, nu poti sa nu te intrebi: "Cui vor sa-si vanda dezvoltatorii imobiliari apartamentele?".

Scenariul a fost unul simplu. Suntem doi tineri pe cale sa se casatoreasca – aveam nume de familie diferite, deci nu puteam pretinde ca am trecut pe la Starea Civila – si care, in momentul de fata, locuiesc cu chirie. Logic, isi doresc un apartament intr-unul dintre blocurile din cartierele nou-construite si, cum au auzit din diverse surse ca piata imobiliara este in criza, iar preturile se duc in jos, si-au zis ca acum este momentul sa actioneze. Din pacate, ne-am inselat. Dupa numeroase vizionari si oferte, cea mai buna a fost de 1.200 de euro metrul patrat pentru un apartament de doua camere la vreo 80 mp (dintre care doar 70 utili), in conditiile unor finisaje de calitate medie.

Chiar daca am fi acceptat acest pret, cu un salariu al baiatului de 1.000 de euro si de 700 al fetei, bancile agreate de respectivii dezvoltatori imobiliari au refuzat sa ne acorde un credit ipotecar. In conditiile in care era vorba de imprumutul a 80.000 de euro pentru o perioada de 35 de ani. Toti agentii imobiliari pe care i-am contactat ne-au precizat ca preturile apartamentelor noi nu vor mai scadea sub nici o forma.

Rata lunara de 1.380 euro

Prima oprire – Splaiul Unirii, la "Asmita Gardens". Locatia este destul de aproape de centrul orasului, la vreo doi kilometri departare de statia de metrou "Tineretului". Proiectul va cuprinde peste 800 de apartamente in sapte blocuri, primele trei urmand a fi finalizate in ianuarie anul viitor. Pana in acest moment fusesera vandute aproximativ 50. La parterul unuia dintre blocuri – aflat foarte aproape de o artera intens circulata – se afla un showroom, dar in ziua in care am fost noi in vizita nu era nici un posibil client. Am vizionat un apartament de doua camere de 65 de metri patrati, simplu, decomandat. Destul de dragut, cochet, dar neasteptat de mic.

Al doilea tip de apartament cu doua camere avea o baie minuscula, unde nu a fost loc pentru o cada, ci doar pentru o cabina de dus. Agentul ne-a spus insa ca, la cerere, se poate monta o cada. Dusul rece vine o data cu preturile. In functie de finisaje (pentru ca exista trei tipuri de echipare – standard, premium, de lux), acestea incep de la 150.000 de euro si ajung la 185 de mii de euro fara TVA. Adica, in medie, undeva pe la 200 de mii de euro, dar fara loc de parcare, pentru care mai trebuie sa scoti din buzunar 15.000 euro. Despre reduceri nici nu poate fi vorba. "Preturile au crescut pana in luna mai si de atunci stagneaza. Nu vor scadea si nici nu vor fi reduceri pentru ca zona este foarte buna", ma lamureste agentul imobiliar Ionut Balau.

Pentru a-ti putea permite un astfel de apartament de doua camere cu vedere la Dambovita, in valoare totala de 218.960 de euro, trebuie sa achiti un avans de 54.740 de euro, dupa cum ne-a explicat Elena Dumitrache de la Alpha Bank. Restul sumei, de 164.220 euro, o poti primi de la banca in cazul in care dovedesti ca ai un venit lunar de... 11000 RON, pentru doi membri. Adica 2.900 de euro. Am avea de platit 420 de rate a cate 1.381 de euro.

Ne-am zis ca nu vom putea dormi linistiti cu gandul la aceasta rata bancara si am plecat mai departe.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.