Activitatea notariala s-a redus considerabil in 2008, inregistrand, fata de anii precedenti, cu peste 1 milion de proceduri notariale mai putin, din cauza crizei imobilare, potrivit unui raport prezentat, joi, de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Raportul face o comparatie cu anul 2004 - cand numarul procedurilor notariale, insemnand acte mobiliare si imobiliare, testamente sau acte de partaj, s-a ridicat la aproape 3,5 milioane - fata de anul 2008, cand numarul s-a redus la 2,8 milioane.

"Era inevitabil un colaps imobiliar", a declarat presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), Dumitru Viorel Manescu, in cadrul unei conferinte de presa organizata joi. El a estimat o scadere a pietei imobiliare cu aproape 70%, in urmatoarele luni, comparativ cu perioada octombrie - decembrie din 2007.

Spre deosebire de numarul procedurilor notariale implicand imobiliarele, numarul actelor de partaj s-a mentinut ridicat in comparatie cu anii precedenti, explicatia presedintelui UNNPR fiind ca oamenii prefera sa apeleze la notar pentru realizarea partajului, deoarece tarifele sunt mai mici decat la avocati.

Potrivit NewsIn, Viorel Manescu considera ca la baza crizei financiare care a pornit din Statele Unite ale Americii "stau usurinta si riscul: usurinta cu care au fost acordate credite ipotecare, urmata de riscurile excesive asumate de investitorii financiari".

Al VIII-lea Congres al Notarilor Publici din Romania, organizat pe tema "Notarul public-functie de autoritate publica", a debutat, joi, la Sinaia. Evenimentul a inceput cu comemorarea fostului vicepresedinte al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), Margarit Musat si a continuat cu intonarea imnului national si prezentarea steagurilor cu insemnele camerelor notarilor publici din tara.

Congresul se va desfasura pe parcursul urmatoarelor doua zile si va include prezentarea raportului de activitate al Consiliului UNNPR, validarea in functie a presedintelui si vicepresedintilor alesi in data de 26 septembrie, adoptarea modificarilor la statutul UNNPR, precum si probleme de interes general privind activitatea notariala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.