Preturile pe segmentul spatiilor de birouri au ajuns la valoarea de la inceputul anului, de la 20-21 de euro/mp la 17-18 euro/mp, cu toate ca acest segment s-a dovedit a fi cel mai putin afectat de criza imobiliara, spun consultantii companiei Esop, care preconizeaza ca acesta este doar primul val.

Potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara, odata cu sfarsitul anului 2007 si inceputul lui 2008, s-a inregistrat o crestere semnificativa de pret pe acest segment, de la 17 la 20 de euro/mp, iar situatia a fost alimentata atat de zvonurile privind cresterea pretului materialelor de constructie cat si de cererea foarte mare de spatii de birouri existenta in piata in acel moment.

Insa, daca aceste justificari erau suficiente la momentul respectiv este relativ, in acest moment, pretul materialelor de constructie a inceput sa revina la normal, iar acea putere de absorbtie existent la inceputul anului s-a diminuat. Daca, in continuare, chiriile au ramas la acel nivel ridicat pentru o perioada, era normal sa vina momentul in care sa coboare, iar in ultimele luni am asistat la reasezari de preturi si pe acest segment din piata imobiliara, a explicat Mirela Raicu, partener Esop Consulting.

Aceasta mai spune ca tendintele de reduceri la care asistam nu au drept cauza principala criza financiara si economica, aceasta fiind doar un factor ce a grabit sau poate accentuat putin tendinta de reducere.

"Consideram ca era normal sa apara acest fenomen si, mai mult decat atat, credem ca este un semn clar de maturizare a pietei. Corectia pretului si adaptarea lui la conditiile si la cerintele pietei este indicatorul faptului ca tranzactiile vor fi posibile in perioada urmatoare, ca piata nu se va bloca si, mai ales, sunt dovada faptului ca pretul anterior a avut o justificare conjuncturala si pe termen scurt", adauga Mirela Raicu.

Potrivit Esop, in acest moment, lucrul ce se observa cel mai adesea este faptul ca firmele nu au dificultati propriu-zise, insa perspectivele pentru anul urmator nu par incurajatoare.

"In acest context, exista o retinere in continuarea planurilor anterior stabilite, inclusiv in ceea ce priveste relocarea sediului. Chiar daca solicitarile nu vor mai fi la acelasi nivel ca in perioada 2007, un an deosebit de dinamic din acest punct de vedere, credem ca segmentul de birouri va ramane in miscare, si unul mai putin expus turbulentelor", a conchis consultantul imobiliar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.