Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale spun ca nu pot micsora preturile apartamentelor, chiar daca vanzarile merg prost. De fapt, profitul este atat de mare incat au de unde taia, fara sa pericliteze afacerea.

Aproximativ 800 de euro + TVA il costa pe un dezvoltator metrul patrat construit de bloc nou, pe care il vinde apoi cu cel putin 1.400 de euro.

Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale spun ca nu se poate vorbi despre o ieftinire a locuintelor deoarece scumpirea materialelor si a fortei de munca nu le permite sa lase din pret. „In situatia actuala, dezvoltatorii se declara multumiti daca profitul se situeaza intr-o marja de 20-70%, iar daca acesta scade sub 20%, nu mai devine deloc atractiv sa se apuce de construit. Profitul poate fi si mai mare, dar numai in situatia in care terenul a fost achizitionat cu mai mult timp in urma la un pret mai scazut si are coeficienti urbanistici foarte buni si poate fi exploatat la maximum“, afirma consultantii imobiliari de la EuroMetropola.

Cei de la EuroMetropola dau ca exemplu un teren de 800 mp din Bucuresti (zona centrala), cumparat recent de o firma cu capital strain pentru doua milioane de euro, pe care se poate construi un imobil de aproximativ 5.000 mp construiti. „Dupa ce pretul cimentului si al caramizilor a cunoscut in 2008 cele mai mari scumpiri din ultimii opt ani, costul de constructie al unui metru patrat a ajuns in acest an la 850 de euro, cu finisaje medii. Astfel, reiese ca dezvoltatorul are costuri de 6.250.000 euro (terenul - doua milioane, constructia 5.000 mp x 850 euro/mp = 4.250.000 euro brut). Daca vanzarea apartamentelor s-ar face la un pret mediu de 2.200 euro/mp, atunci veniturile dezvoltatorului ar fi de aproximativ 11 milioane de euro brut. Rata profitului va fi de aproximativ 64%, dupa ce am scazut cheltuielile si impozitul“, se arata in calculul realizat de cei de la EuroMetropola.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.