Costurile serviciilor in cazul administrarii de imobile s-au dublat in ultimii doi ani, iar comisionul firmelor de administrare variaza intre 8 si 20% din totalul cheltuielilor de intretinere, sustin reprezentantii companiei de consultanta si brokeraj imobiliar Coldwell Banker Affiliates of Romania.
"In ultimii doi ani s-a observat o dublare a costurilor serviciilor. In cazul administrarii de imobile, costul serviciilor de paza a crescut de la 1,5 la 3-3,5 euro pe post/ora, costul serviciilor de curatenie de la 0,6 la 1,5-2 euro pe mp, intretinerea ascensoarelor de la 80 la 100-120 euro pe luna, intretinerea spatiilor verzi de la 4-5 euro / mp la 10-12 euro / mp, etc. In aceste conditii, costul lunar al intretinerii, fara sa luam in considerare consumurile individuale de apa, gaze si electricitate, variaza intre 0,3 si 3 euro pe mp locuibil, in functie de facilitatile de care dispune imobilul, iar comisionul firmelor de admistrare este intre 8 si 20% din totalul cheltuielilor de intretinere", au declarat cei de la Coldwell Banker.

Potrivit acestora, spre deosebire de un administrator obisnuit de bloc, "insarcinat mai degraba cu recuperarea cheltuielilor de la proprietari", o firma specializata cunoaste importanta controlului costurilor si a optimizarii consumurilor prin programarea intretinerii echipamentelor si urmarirea permanenta a furnizorilor.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.