Criza economica globala, pornita din Statele Unite ale Americii, va avea efecte si asupra unora dintre companiile imobiliare internationale prezente pe piata din Romania, pe fondul lipsei de lichiditati.

Reprezentantii din domeniul bancar sustin ca institutiile de creditare vor deveni tot mai selective in ceea ce priveste acordarea de imprumuturi pentru dezvoltatorii aflati in dificultate.

Potrivit bancherilor, acest lucru va conduce automat la o stabilizare a pietei imobiliare si a constructiilor, in care doar dezvoltatorii cu experienta si notorietate vor rezista.

Directorul Departamentului Juridic al companiei de brokeraj bancar Kiwi Finance, Traian Stancu, este de parere ca in actualul context economic si financiar mondial, piata bancara din Romania va deveni din ce in ce mai selectiva in acordarea finantarilor catre dezvoltatorii imobiliari. „Procesul de accesare de catre dezvoltatori va fi ingreunat avand in vedere urmatoarele considerente: tendinta este de ponderare a riscului asumat de finantatori, ceea ce se va transpune intr-un raport mai mic al valorii creditului raportata la valoarea totala a investitiei si in solicitarea unui avans mai mare din partea dezvoltatorului”, ne-a declarat Traian Stancu. Acesta a mai spus ca actuala criza va contribui la o stabilizare a pietei imobiliare de la noi, prin separarea dezvoltatorilor seriosi de speculatori.

„Va exista o diferentiere clara, pe de o parte, intre dezvoltatorii cu experienta dovedita intern sau international in construirea unor astfel de proiecte, cu sustinere financiara, cu un portofoliu de proprietati bine structurat, cu preocupare in privinta costurilor si in privinta identificarii de la inceput a clientului tinta, a veniturilor si dorintelor acestuia, iar pe de alta parte, intre cei fara experienta in domeniu, cei fara un aport propriu semnificativ si care si-au bazat dezvoltarea doar pe achizitia unui teren si pe eventualele vanzari off-plan”, a explicat reprezentantul Kiwi Finance.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.