Compania de solutii financiare Hild, care are printre actionari banca americana Merrill Lynch, a intrat pe piata romaneasca, unde ofera un aranjament financiar prin care cumpara casele batranilor peste 65 de ani, care pot locui in continuare fara chirie si primesc un avans si o pensie.

Astfel, prin contracte de renta viagera, definite legal prin codul civil romanesc, Hild achizitioneaza proprietatile persoanelor cu varste peste 65 de ani, asigurand plata unui avans substantial si a unei rente lunare pe viata, ajustata anual in functie de inflatie.

Proprietarii continua sa locuiasca in casa vanduta pentru restul vietii, fara a plati chirie, au precizat reprezentantii firmei, cu ocazia conferintei de lansare de marti.

Hild evalueaza proprietatea si, in acelasi timp, fiecare client este testat psihologic pentru a verifica daca se afla in deplinatatea facultailor mintale.

Contractul nu presupune, insa, un examen medical, compania stabilind contractul pe baza sperantei medii de viata, care difera in functie de sexul clientului.

In prezent, pentru o persoana care a ajuns la 65 de ani, speranta medie de viata este de 17 ani pentru femei si de 14 ani pentru barbati, potrivit reprezentantilor companiei.

Totusi, in cazul in care clientul depaseste speranta de viata din Romania, compania continua sa-i plateasca renta lunara pana la finalul vietii.

"Daca luam cazul unei proprietati evaluate la 100.000 euro, Hild plateste aproximativ 18.000 euro si o renta lunara de aproximativ 300 de euro, de peste doua ori mai mare decat pensia medie din Romania, de 125 euro. Totusi, in functie de nevoile fiecarui client, el poate opta pentru planuri diferite de plata, respectiv poate avea un avans mai mare si o renta lunara mai mica sau invers", a spus directorul general al Hild Romania, John Wirth, care este si cofondator al companiei.

Banca americana de investitii Merryl Lynch, al doilea mare actionar al Hild, cu 20% din actiuni, a finantat afacerea din Romania cu o investitie initiala de 350 milioane lei (circa 100 milioane euro).

Compania este deja prezenta in Europa Centrala si de Est, lansandu-se initial la Budapesta, in 2004. Hild s-a extins la nivel national in Ungaria in 2006, iar in 2007 s-a lansat in Bulgaria.

In Romania, Hild si-a propus sa se concentreze in prima faza pe dezvoltarea in Bucuresti si judetul Ilfov, urmand sa se extinda la nivel national in 2009.

Potrivit reprezentantilor companiei, urmatoarele doua piete vizate pentru extindere sunt Polonia si Cehia.
"In Ungaria si Bulgaria, avem deja peste 3.000 de clienti. Judecand dupa dimensiunea Romaniei, estimam ca vom atrage aproximativ 6.000 de clienti in urmatorii ani", a mai spus Wirth.

In privinta profitabilitatii, el a explicat ca Hild reprezinta o investitie pe termen lung si ca, prin urmare, trecerea peprofit a companiei va avea loc relativ tarziu.

In Ungaria si Bulgaria, compania este in continuare pe pierdere.

Dintre clientii atrasi pana in prezent in Ungaria, aproximativ 2% au decedat, proprietatile lor revenind companiei Hild.

Referitor la valoarea maxima a proprietatilor, Hild a cumparat in Ungaria cateva locuinte cu preturi care depasesc 400.000 de euro, valoarea medie a unei locuinte fiind de 70.000 euro.

Activitatea Hild in Romania este indrumata de un consiliu consultativ, din care fac parte fostul presedinte al BRD-SocGen, Bogdan Baltazar, fostul presedinte al Bancpost, Elena Petculescu, fostul ministru al miuncii si protectiei sociale in 2000 si actual director al Institutului de Prognoza Economica, Lucian Albu, si Peter Zaboji, fondator si presedinte al Fundatiei Europene pentru Antreprenoriat.

Consiliul consultativ are rolul de a sfatui directorul general si managementul Hild.

Hild Romania a incheiat parteneriate cu institutii dedicate pensionarilor precum Asociatia EquiLibre, care desfasoara programe de ingrijire la domiciliu si alte servicii sociale destinate varstnicilor, Asociatia Pensionarilor din Bucuresti, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei sau Asociatia Medicilor Pensionari din Romania.

Dintre partenerii comerciali, Hild a negociat deja produse si servicii la pret redus cu lantul farmaceutic SensiBlu, compania de asigurari Generali si BRD-SocGen.

Potrivit contractului, in cazul in care Hild nu-si indeplineste obligatiile financiare asumate, clientul isi primeste inapoi casa, fara nicio obligatie de a returna sumele incasate pana la momentul respectiv.

Clientii companiei intra automat in clubul Hild, prin care au acces la activitati organizate precum prezentari, excursii sau petreceri, dar si la reduceri prin programele dezvoltate de Hild cu alte companii din domeniul cultural sau medical.

Compania a fost fondata in 2004 de catre oamenii de afaceri americani John Wirth si Geoffrey Woolley si are printre actionari, pe langa Merrill Lynch, si mai multe persoane fizice, printre care cei doi fondatori, Peter Zaboji si Bernard Jan Wendeln.

In 2005, Deutsche Bank a devenit principalul finantator al grupului de companii Hild, iar din 2007, grupul este finantat si de Merrill Lynch.

In Romania, grupul este prezent prin firmele Hild Asset SA si Hild Management Romania SRL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.