Esplanada, un proiect care a fost initiat acum 4 ani sub umbrela guvernului Romaniei se afla in continuare in dezbatere publica din diverse motive, printre care revendicarile unor parti de teren si lipsa de coordonare intre autoritatile centrale si cele locale in luarea unor decizii.
Proiectul Esplanada, o "oportunitate pentru Bucuresti?" sau o "alta inovatie haotica a intereselor politice si economice?" Care sunt problemele care au facut ca acest proiect sa intarzie atat de mult? Isi doresc bucurestenii o asemenea perspectiva pentru orasul lor?

Reprezentantii autoritatilor centrale, ai presei, ai corporatiei TriGranit, experti s-au reunit marti la Palatului Parlamentului, Sala Drepturilor Omului pentru o discutie deschisa legata de "proiectul ambitios si important", care ar trebui sa transforme zona cuprinsa intre Bulevardul Unirii, Bulevardul Octavian Goga, Strada Nerva Traian si Strada Mircea Voda intr-o zona rezidentiela si au incercat sa raspunda la asceste intrebari legate de el.

Proiectul a fost castigat de Trigranit in 2004 in urma unei licitatii publice pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat. Desi ar fi trebuit ca el sa fie la ora actuala mult mai avansat, s-a blocat intr-o dezbatere publica si nu avanseaza datorita unor probleme care apar intre autoritati si opinia publica.

  • Nu a fost rezolvata problema proprietatii

Potrivit ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in momentul de fata, jumatate din terenul de peste zece hectare pe care urmeaza sa fie dezvoltat proiectul Esplanada este disponibil, iar pentru cealalta jumatate exista deja notificari de proprietate.

"In spatele acestui proiect stau trei ani de negocieri dure. Dar printre beneficiile directe ale partenerului public in cadrul acestui proiect se numara un total de 12.000 mp spatii de birouri ce urmeaza a fi livrate la finalul primei faze de dezvoltare, dar si un centru cultural multifunctional ce prevede o investitie de 40 milioane de euro. Cu toate acestea, inceperea constructiei ar putea fi intarziata de cateva probleme printre care se numara si cea a terenurilor care trebuie cumparate de catre Primarie de la unii proprietari", a spus ministrul Dezvoltarii. Astfel, lucrarile proiectului Esplanada ar putea fi intarziate cu alti doi ani si jumatate.

Si economistul Ionut Popescu a ridicat problema faptului ca toata lumea sustine acest proiect si cu toate acestea, el nu inainteaza. El a atras atentia ca astfel de proiecte sunt blocate deoarece "nu exista un regim clar al proprietatii".

Borbely a mai declarat ca in circa 2-3 saptamani ar trebui rezolvate si ultimele detalii, care tin de Ministerul Finantelor si de Ministerul Justitiei, iar apoi urmeaza ca Guvernul sa aprobe ordonanta de urgenta privind transferul proprietatii asupra terenului de la Ministerul Dezvoltarii la Primaria Municipiului Bucuresti. "Dupa transferul terenului de la minister catre la municipalitate, primaria are un termen de maximum doi ani si jumatate sa rezolve problema terenurilor revendicate. Urmeaza totusi ca si Primaria sa isi spuna punctul de vedere oficial in cazul acestui proiect, insa dupa ultimele discutii pe care le-am avut cu primarul Oprescu nu cred ca vor fi probleme", a adaugat Borbely.

  • Nu exista o legislatie coerenta pentru parteneriatele public-privat

Tot ministrul Dezvoltarii sustine ca "din pacate, in 18 ani nu am reusit sa avem o legislatie coerenta in ceea ce priveste parteneriatul public-privat. Si acum bajbaim si este pacat, deoarece nicio tara din zona nu are resursele financiare de a construi un asemenea proiect".

  • Lipsa unor parteneri

Reprezentantii companiei Trigranit sustin ca au pierdut deja timp pretios in ultimii ani de cand negocierile se duc cu autoritatile si din cauza schimbarilor dese ale ministrilor. "In trei-patru ani in care am negociat s-au pierdut luni de zile prin schimbarea ministrilor de resort. Si asta pentru ca noii ministri sa se puna la punct cu proiectul", a declarat Dan Ghibernea, Country Manager al TriGranit Development Romania.

  • Ce vrea primarul?

Totusi, primarul Capitalei, Sorin Oprescu a declarat ca isi pastreaza opinia vizavi de proiectul Esplanada, care vizeaza o importanta suprafata de teren din sectorul 3, afirmand ca ar fi mult mai oportuna amenajarea unui parc, in locul constructiilor propuse prin proiect.

"Vom face un sondaj si, in cele din urma, bucurestenii vor fi cei care vor decide. Daca vor parc, vor avea parc, iar daca vor constructii, vor avea constructii", a spus edilul-sef.

In concluzie, in urmatoarele luni nu trebuie doar sa se clarifice de catre Primarie situatia juridica a terenurilor, ci si sa se stabileasca clar ce vor bucurestenii.

Proiectul Esplanada urmeaza a fi dezvoltat pe un teren de 10,7 hectare adiacent Bulevardului Unirii din Capitala, printr-o investitie privata directa, de un miliard de euro. Avand o suprafata totala construita de 800.000 mp, proiectul va ingloba un centru cultural, cladiri de birouri, un centru comercial, hoteluri si rezidente. Din suprafata totala a terenului, 20% va fi amenajat cu spatii verzi, in timp ce 270.000 mp construiti vor fi ocupati de locuri de parcare.

Printre beneficiile directe ale partenerului public in cadrul acestui proiect se numara un total de 12.000 mp spatii de birouri ce urmeaza a fi livrate la finalul primei faze de dezvoltare, dar si un centru cultural multifunctional ce prevede o investitie de 40 milioane de euro. La incheierea perioadei contractuale de 49 de ani, intregul complex si dreptul de proprietate asupra acestuia vor fi cedate Statului Roman.

TriGranit Development Corporation este o companie internationala specializata in dezvoltarea si managementul de proiecte imobiliare, activa in 11 tari din Europa Centrala si de Est. Compania detine un portofoliu de proiecte finalizate in valoare de doua miliarde de euro, precum si numeroase alte proiecte in curs de dezvoltare, atat in cadrul unor parteneriate public-private precum si investitii directe, valorand aproximativ 8,5 miliarde de euro.

Actionariatul TriGranit este format din fondul austriac de investitii Immoeast, oamenii de afaceri maghiari Sandor Demjan si Sandor Csanyi, Peter Munk, om de afaceri canadian si Nathaniel Rotschild, din familia de bancheri britanici Rotschild.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.