La nivel global, indicele pietei imobiliare (BREI - Bucharest Real Estate Index) a scazut cu 42 de unitati in luna august fata de luna precendeta si a atins valoarea de 1.802 euro pe mp, aceasta putand fi ultima scadere de preturi inregistrata in 2008, conform analizei lunare realizate consultantii Colliers.

"August, ultima luna de vara, aduce un volum de tranzactii mai scazut, care se reflecta si in evolutia preturilor pe segmentul rezidential. In fata dezinteresului aratat de catre clienti si pregatindu-se pentru cea mai aglomerata perioada a anului – toamna – proprietarii de apartamente au scazut preturile", arata analiza Colliers.

Scaderea indicelui BREI nu a fost resimtita de toata piata, sectorul 1 inregistrand a doua crestere consecutiva, pana la nivelul de 2.285 europe mp, cu 2% mai mult decat in luna iulie si cu 13% mai mult fata de acum sase luni,.

"Cele doua componente, BREI-Nou si BREI-Vechi, s-au comportat si in aceasta luna diferit. BREI-Nou pastreaza pentru a patra luna aceeasi valoare - 1.909 unitati- cea mai mare inregistrata pana acum. Mai mare cu aproximativ 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea BREI-Vechi este totusi cea mai scazuta inregistrata in 2008, cu aproximativ 10% mai mica decat cea a lunii martie", se arata in aceeasi analiza.

O corectie severa de pret a aparut in sectorul 2, unde pe segmentul apartamentelor vechi, preturile au scazut cu 9%. Sectoarele 3 si 5 s-au depreciat si ele cu cate 6%, in timp ce sectoarele 6 si 4 cu doar 1%.

Indicele BREI a fost realizat de o echipa de 20 de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International, coordonata de Calin Bucur, fiind analizate 4.000 de oferte, incepand cu 1 ianuarie 2005.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele sase sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.

Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.