Ritmul anual de crestere a sectorului romanesc de constructii s-a temperat semnificativ in iunie fata de lunile anterioare, la 12,7%, nivel care plaseaza totusi Romania pe locul al treilea in Uniunea Europeana (UE), arata, miercuri, biroul statistic european Eurostat.

Romania inregistrase, in ultimele trei luni, cele mai inalte ritmuri de crestere a sectorului constructiilor din UE - de 32,5% in martie, 30% in aprilie si 31,5% in mai.

Polonia a inregistrat cea mai mare crestere a sectorului de constructii in iunie, de 20,8% fata de aceeasi luna din 2007, urmata de Slovenia, cu 14,9%. Bulgaria s-a clasat pe pozitia a patra in UE, dupa Romania, cu un ritm de crestere a pietei constructiilor de 10,3%.

In schimb, Spania a suferit o prabusire a sectorului constructiilor in iunie, inregistrand o reducere ale lucrarilor de constructii de 15,9%, in timp ce Marea Britanie a raportat un declin de 4,7%.

Eurostat, care a centralizat date pentru 13 din cele 27 de state membre, arata ca sectorul constructiilor a scazut in UE, in iunie, cu 1,8% fata de luna corespunzatoare din 2007, in timp ce statele din zona euro au raportat o scadere mai mare, de 2,4% in acelasi interval.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, sectorul constructiilor a crescut in iunie in noua state membre si a scazut in patru, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Constructiile de cladiri au scazut in iunie cu 2,1% fata de aceeasi luna din 2007 in UE si cu 3% in zona euro, iar cele ingineresti s-au redus cu 1,4% in UE si cu 1,2% in zona euro.

Comparativ cu luna mai, sectorul constructiilor a crescut, in iunie, in sase state membre si a scazut in sapte dintre acestea. Cele mai mari cresteri lunare au fost in Portugalia si Romania, de 2,9% fiecare, si Polonia, de 2,6%.

In schimb, Slovenia, Marea Britanie si Spania au inregistrat scaderi importante in luna iunie fata de mai 2008, de 5,8%, 5,4%, respectiv 3,1%.

Si tot in iunie, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 1,5% fata de luna anterioara in UE si cu 0,6% in zona euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.