Incercand sa-si raspunda la intrebarea "Ce este fericirea virtuala?", Jim Stolze a stat, timp de o luna, departe de internet. Destul cat sa ajunga la concluzia ca nu e sanatos sa dormi cu un Blackberry sau iPhone langa pat si ca oamenii sunt mai buni decat masinile.

Goana dupa conectivitate si dependenta media - in care suntem cu totii prinsi din momentul in care am devenit abonati gsm si "stam pe net" de-acasa - ne-a obisnuit sa ne bazam din ce in ce mai mult pe mediul online. Dormim cu computerele deschise, vrem mereu cea mai tare conexiune broadband si ne enervam cand nu ni se raspunde la mesaje offline sau la mailuri: bloggerii isi vad statisticile de trafic si in vis, iar angajatii model isi iau mailul de serviciu la prima ora. Cultura accelerata in care fluxurile de informatie pot deveni un bombardament la care ne expunem zilnic ne fac sa ne dorim sa fim conectati in permanenta.

Cum ar arata viata noastra fara internet? Atunci cand nu-ti mai respecti tabieturile media apare un fel de sevraj? Cei care vor sa vada cum e sa stai offline trebuie sa afle mai intai experientele prin care a trecut Jim Stolze. Profesor la TED University, blogger al The Next Web si, de cand si-a propus sa vada cum devenim fericiti online, cercetator al "Fericirii Virtuale", Jim Stolze a stat intreaga luna decembrie a anului trecut departe de mediul virtual ("away from keyboard"). Timp in care si-a studiat comportamentul si emotiile produse de "starea de a fi deconectat" dar, in acelasi timp, extrem de activ social si productiv. Printre altele, a reusit sa scrie o jumatate din cartea pe care o va dedica subiectului "virtual happiness".

Pornind de la premisa ca internetul este ca "un foc de tabara global", in jurul caruia socializam, dezvoltandu-ne abilitatile cognitive, Stolze a demarat proiectul "Fericirea Virtuala" la sfarsitul lui septembrie 2008, unul dintre experimentele propuse constand in renuntarea la orice inseamna "virtual", pentru o luna. Concluziile sale despre cum ne poate face internetul mai fericiti, subiectul unei prezentari tinute in cadrul TED, au fost urmatoarele:

  • Nu e sanatos sa ai un Blackberry sau un iPhone la indemana in timpul somnului. Tentatia de a vedea cine ti-a mai scris pe Twitter, ce poze cu tine au mai fost "etichetate" pe Facebook sau ce mail ai mai primit la 3 dimineata e mare.

  • Accepta ca informatia e mai multa decat poti asimila vreodata! "Gandul ca nu vei putea niciodata accesa toate acele pagini poate duce la depresie", sustine Jim, adaugand un exemplu clasic: cautati "informatie" pe Google si veti gasi peste 3 miliarde de rezultate. Sfatul lui e sa invatam sa luam in considerare doar primele 3 rezultate ale oricarei cautari, oricum, cele mai relevante: "Daca raspunsul nu se afla in primele pagini in mod sigur nu stii ce cauti"

  • Oamenii sunt mai buni decat masinile. "Ar trebui sa ai mai multa incredere in filtrarea sociala a media. Gandeste-te ca mii de oameni si-au pus, inaintea ta, aceleasi intrebari. Daca folosesti siteuri ca del.icio.us sau Twitter, sansele sa nimeresti exact raspunsul pe care il cauti sunt mai mari decat daca te bazezi pe motoarele de cautare".

  • Sa stii cand sa fii on- si cand off-line. "In loc sa-i scrii unui prieten pe peretele de Facebook mai bine fixezi o intalnire cu el (...). Nu uita: comunicarea digitala nu o va substitui niciodata pe cea reala".

  • Cea de-a cincea concluzie a lui Jim Stolze e mai degraba o idee care ar putea duce la disparitia mesajelor nesolicitate: pentru fiecare mail trimis ar trebui sa se perceapa o taxa de un cent. Calculul profesorului e simplu: producatorii de Viagra nu vor vinde niciodata destule pastile ca sa-si acopere costurile trimiterii a milioane de mesaje spam.

Experimentul de a sta, o vreme, offline, ar trebui facut de fiecare dintre noi. Prezentarea profesorului analizeaza, pe langa sentimentele contradictorii care l-au incercat in cele patru saptamani in care a stat neconectat, si relatiile dintre productivitate si suprasaturarea la care se poate ajunge de la prea multa informatie:

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.