Interesul militarilor americani pentru jocurile video a crescut in ultima vreme, pe masura ce grafica 3D si inteligenta artificiala evolueaza.

Inca de la inceputurile acestei industrii, in anii 80, armata americana a folosit beneficiile realitatii simulate de jocurile video "serioase", atat in cadrul sesiunilor de educare a trupelor de elita cat si experimental. Unul dintre primele jocuri adresate antrenamentului militar, Army Battlezone, dezvoltat de Atari in 1980, recrea situatii implicand tancuri, alte jocuri simuland, de exemplu, cabina de comanda a unui avion de vanatoare sau misiuni de cucerire a diverse obiective (Darwars Ambush). Antrenamentul realizat cu tancuri si avioane adevarate ar fi costat miliarde de dolari.

Evolutia hardware se reflecta, in primul rand, in simularea cat mai fidela a realitatii, jocurile video fiind considerate un standard pentru orice test de performanta si realism. Profitand din plin de curba ascendenta de dezvoltare si popularitate a jocurilor video, armata americana a anuntat ca va investi 50 de milioane de dolari in producerea de jocuri destinate exclusiv antrenamentului virtual, fara sa dea, deocamdata, prea multe detalii.

Gary Stephens, locotenent-colonel care se ocupa de intrumentarea antrenamentelor virtuale, a declarat pentru Stars&Stripes ca armata priveste foarte serios dezvoltarea tehnicilor virtuale, adaugand ca intentia nu este ca armata americana sa devina un concurent pentru producatorii de jocuri comerciale, ci doar sa ofere alta directie de dezvoltare.

Pentru inceput vor exista 70 de sisteme desktop echipate corespunzator unui antrenament virtual, raspandite in 53 de baze militare americane din intrega lume. Fiecare dintre sisteme va fi dotat cu casti destinate imersiunii in 3D, volane si alte periferice specifice, pana acum, gamingului si nu militariei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.