Ratele dobanzii practicate de institutiile de credit din Romania au continuat sa scada in luna aprilie pentru creditele si depozitele in moneda nationala si au avut o tendinta usor crescatoare pentru produsele acordate de banci in euro, reiese din datele publicate miercuri de BNR.
Dobanzile la creditele noi in lei acordate populatiei pentru consum s-au redus in aprilie in medie cu aproape 1,5 puncte procentuale fata de luna anterioara, inregistrand, astfel, cea mai mare variatie din ultimul an. Dobanda anuala efectiva medie pentru aceste imprumuturi a fost de 15,59% la finele lunii aprilie, fata de 17,04% in luna precedenta.
  • Pe partea imprumuturilor pentru locuinte, scaderea costurilor a fost mai mare pentru creditele in lei acordate cu o rata a dobanzii variabila sau cu perioada initiala fixa a ratei dobanzii mai mica sau egala cu un an. Dobanzile pe acest segment s-au redus cu aproape un punct procentual, de la 9,33% in martie la 8,48% in luna aprilie.

  • Dobanzile pentru locuinte cu perioada fixa a ratei dobanzii mai mare de 1 an si mai mica de 5 ani inclusiv au inregistrat in medie o scadere usoara, de la 9,71% pe an la 9,53% pe an, scrie MEDIAFAX.

  • Dobanzile la creditele in sold au urmat trendul generalizat de scadere, ajungand la 12,16% in luna aprilie, de la 12,54% in martie.
  • La depozitele in lei, cele mai mari scaderi au fost raportate pentru plasamentele realizate la termen de catre populatie. Cea mai mare reducere pe acest segment, de 0,4 puncte procentuale, a avut loc la plasamentele cu durata initiala intre 1 si 2 ani, care au ajuns in medie la 7,17% la finele lunii aprilie.

Pentru firme, depozitele noi la termen in lei au inregistrat modificari nesemnificative si se situau la finele lunii aprilie la aproximativ 5,6% pe an.

Pe partea de valuta, tendinta generala a dobanzilor la creditele noi a fost in usoara crestere, de la 5,68% la 5,81% pe an, insa au existat si cazuri in care unele banci au redus costurile pentru anumite produse.
  • Astfel, bancile au redus dobanzile in medie cu pana la 0,2 puncte pentru creditele noi acordate populatiei pentru consum cu dobanda fixa in perioada initiala. Costuri mai reduse au fost aplicate si pentru creditele noi acordate prin descoperirile de cont.

  • Dobanda anuala efectiva medie pentru creditele in euro a crescut de la 7,75% in martie la 8,22% in aprilie pentru creditele de consum, dar a scazut usor la imprumuturile pentru locuinte, de la 6,4% la 6,29% pe an.
  • Dobanzile la creditele in euro pentru companii au scazut cu peste un punct procentual pentru cele contractate cu o perioada initiala fixa a ratei dobanzii mai mare de 1 an si mai mica de 5 ani inclusiv.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, spunea in urma cu o saptamana ca dobanzile pentru creditele in lei si euro se vor apropia foarte mult in urmatoarele 18 luni, in conditiile in care va continua trendul de scadere a costurilor la imprumuturile in lei, iar cele in valuta se vor scumpi ca urmare a cresterii ratei Euribor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.