Delegatia Fondului Monetar International (FMI) va fi prezenta in Romania de astazi si pana pe 4 august, urmand sa decida daca va debloca cea de-a sasea transa a imprumutului catre Romania, in valoare de 900 de milioane de euro.

Delegatia FMI va fi condusa de Jeffrey Franks si va stabili, impreuna cu reprezentantii Ministerului de Finante, rectificarea bugetara si noile tinte macroeconomice ale Romaniei. La finalul misiunii, cea de-a cincea de la semnarea acordului stand-by, expertii Fondului vor anunta daca Romania va primi cea de-a sasea transa din imprumut, in valoare de 900 de milioane de euro, informeaza Mediafax.

  • Ce face FMI in Romania?

FMI va revizui in urmatoarea perioada prognoza privind scaderea PIB al Romaniei in acest an, in prezent de 0,5%, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, care considera ca estimarea BERD privind reducerea PIB cu 3% este pesimista, scrie Mediafax.

"Eu nu as fi atat de pesimist ca BERD. As spune ca prognoza BERD este pesimista", a declarat Franks, intrebat cum comenteaza prognoza bancii.

El a spus ca principala provocare pentru FMI va fi sa intoarca trendul economiei Romaniei, astfel incat aceasta sa iasa din recesiune.

In ceea ce priveste reformele structurale realizate de statul roman in ultimele luni, Franks a precizat ca exista domenii unde "lucrurile se misca foarte bine", dar sunt si sectoare in care procesul de reforma trebuie accelerat.

"Trebuie sa mergem inainte cu reforma pensiilor, intarziata in ultimele luni, dar si cu legea salarizarii unice. Per total insa s-a realizat un progres semnificativ in ultimele luni", a continuat oficialul FMI.

  • Vom atinge tinta de deficit bugetar?

Referitor la tinta de deficit bugetar stabilita pentru acest an, de 6,8% din PIB, Franks a aratat ca este prematur sa se discute despre o posibila modificare a acesteia. El a explicat ca FMI va discuta despre tinta de deficit bugetar cu Ministerul Finantelor si ca o echipa FMI se afla deja la sediul institutiei pentru a analiza datele.
  • Ce propune Guvernului Boc delegatiei FMI:
  • Pentru a compensa pierderile din reducerea cotei unice cu 6%, finantistii se gandesc la impozitarea terenului agricol, cresterea TVA si alte taxe suplimentare pe proprietate, scrie EVZ.
  • "Avem in vedere reducerea cotei unice atat pe venituri, cat si pe profit, la 10%", au mentionat sursele citate. Potrivit acestora, pentru a acoperi golul lasat in bugetul statului prin aceasta diminuare a cotei de impozitare, TVA va fi majorata la 25% in paralel cu noi impozite sau cresterea altor taxe.
  • Astfel, ar putea fi introduse noi impozite in agricultura - de pilda, taxa pentru nelucrarea pamantului. Totodata, si impozitele pe proprietatle imobiliare ar putea fi marite, de la 1 ianuarie 2011.
  • In favoarea diminuarii cotei unice la 10 % s-a pronuntat si ministrul Adriean Videanu, important lider al PDL, in timp ce presedintele Traian Basescu, intr-un interviu acordat TVR, a spus ca "nu cred ca trebuie sa fie nici scazuta, nici crescuta cota unica".

Ministerul Finantelor Publice (MFP), Sebastian Vladescu, declarase vineri ca nu ia in considerare, in acest moment, modificarea sistemului de taxe si impozite, dar intotdeauna lucreaza cu multe scenarii, iar varianta finala pentru anul viitor va fi decisa de catre puterea politica, impreuna cu partenerii internationali.
Citeste si:
Zelenski: „Peste 12.000 de soldați ruși au fost uciși în războiul...
Zelenski: „Peste 12.000 de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.