Dupa un 2008 de scaderi spectaculoase, si un 2009 usor peste asteptari, anul acesta este privit cu un optimism moderat de specialistii din piata de capital. Evolutia economica interna si contextul extern vor ramane principalii factori determinanti. Dar incertitudinea planeaza inca asupra sistemului financiar si, implicit, a Bursei.

Asteptari din zona macro – Crestere usoara, pe fondul restructurarii economiei

Evolutia economiei Romaniei va fi decisiva si va avea o influenta importanta in trendul pietei de capital. Asteptarile brokerilor sunt optimiste, vizand o usoara crestere, dar nimeni nu uita ca 2010 este anul compromisurilor in zona financiara, scrie Wall-Street.

Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest, se asteapta la o crestere economica usoara, in jur de 2-3%, bazata in principal pe usoara revenire a economiilor mondiale (si pe o usoara crestere a exporturilor in Romania). "Totusi, nu ma astept la un an spectaculos, trimestrul I si, posibil, trimestrul II, vor fi dificile pentru economia Romaniei, iar revenirea nu poate fi una foarte rapida", crede Pasol.

In viziunea sa, problema noastra principala ramane in continuare ineficienta statului, atat in privinta reducerii costurilor bugetare, cat si in ceea ce priveste accelerarea investitiilor in infrastructura. "Desigur, cu cat rezolvarea crizei politice intarzie, cu atat vom avea efecte negative mai mari in 2010", a continuat el.

Silviu Enache, managerul KD Capital Management estimeaza stagnarea economiei in acest an sau o crestere moderata. "Masurile economice precum stimularea consumului si a exporturilor, precum si masurile fiscale de genul scutirii de la impozitare a profitului reinvestit – masuri care este posibil a fi promovate de noul guvern pot declansa cresterea economica", a declarat Enache, pentru Wall-Street.

Asteptari de crestere economica in 2010 are si Alin Brendea, directorul Prime Transaction, desi crede ca multi vor resimti aceasta apreciere mai degraba ca pe o scadere. "Spun asta pentru ca inevitabil anul 2010 va fi un an al restructurarii economiei nationale, sectorul privat continuand un proces inceput in acest an, in timp ce sectorul public va incepe un dureros drum spre o mai justa functionare", a continuat Brendea.

Cititi mai multe despre contextul intern si extern - factorii determinanti ai evolutiei Bursei, despre lichiditate si listari, precum si despre optimismul moderat care planeaza asupra Bursei pe Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.