Profitul investit in productia sau achizitia de echipamente tehnologice folosite in obtinerea de venituri impozabile este scutit de impozit si in 2010, insa contribuabilii platesc impozitul minim daca acesta depaseste impozitul pe profit pentru castigurile din ultimul trimestru din 2009.

Prevederile sunt cuprinse intr-o Hotarare de Guvern prin care sunt modificate normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, publicata in Monitorul Oficial, arata NewsIn.

Potrivit actului normativ, profitul investit reprezinta "soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la inceputul anului, utilizat in acest scop in anul efectuarii investitiei".

Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.

Pentru perioada 1 octombrie-31 decembrie 2009, in aplicarea neimpozitarii profitului reinvestit se ia in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 octombrie 2009 si investit in activele produse sau achitionate dupa acea data.

"In cazul in care, ca urmare a aplicarii prevederilor (...) impozitul pe profit este sub nivelul impozitului minim, contribuabilii sunt obligati la plata impozitului minim", se arata in textul Hotararii.

Potrivit Legii privind reorganizarea unor autoritati si instutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, masura neimpozitarii profitului reinvestiti se aplica pana la 31 decembrie 2010.

In legatura cu impozitul minim, premierul Boc a declarat in mai multe randuri ca acesta va fi mentinut doar pentru anumite domenii si activitati unde evaziunea fiscala nu poate fi combatuta altfel, precum hoteluri si restaurante, insa deocamdata guvernul nu a luat o decizie in aceasta privinta.

Guvernul a scutit de la impozit profitul reinvestit incepand cu 1 octombrie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.