Fosta bursa electronica Rasdaq trece printr-un continuu proces de reducere a societatilor tranzactionate, in ultimii 10 ani de pe aceasta piata fiind retrase circa 4.000 de emitenti. In 2008, de pe piata Rasdaq s-au delistat 266 societati, acest segment al Bursei de Valori Bucuresti avand doar trei noi listari in 2008, conform raportarilor BVB.

“Consider ca o mare parte din companiile de pe Rasdaq nu au legatura cu ce inseamna piata de capital, datorita lipsei de transparenta si interes catre bursa. E normal ca multe societati sa fie delistate datorita faptului ca nu mai indeplinesc anumite criterii minimale sau doresc acest lucru. Delistarile din ultima perioada se datoreaza cred faptului ca autoritatile incep sa faca curatenie in cadrul acestei piete. E un proces continuu care va fi de durata” a declarat, pentru Wall Street, Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

De la crearea sa in 1996, Rasdaq a consemnat un numar maxim de peste 5.500 de societati in 1999, insa in momentul de fata se pot tranzactiona doar 1.756 de emitenti.

“Daca avem in vedere modul de constituire al pietei Rasdaq, in urma privatizarii in masa, cand companiile nu au fost listate neaparat pe criterii de performanta, o mare parte dintre acestea intrand in aceasta perioada in faliment, nu trebuie sa ne mire ca exista din ce in ce mai putine societati la tranzactionare”, afirma Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

Reducerea numarului de emitenti, masura benefica pentru investitori si pentru piata

Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard ne-a explicat ca piata Rasdaq a fost creata de la inceput cu emitenti care nu intelegeau rostul listarii lor, si, desi in timp, criteriul viabilitatii activitatii a actionat in sensul restrangerii societatiilor listate (faliment, lichidare voluntara, fuziuni), numarul emitentilor este in continuare semnificativ mai mare decat cele care au nevoie de beneficiile prezentei pe o piata de capital si care inteleg constrangerile la care sunt supuse in acest scop.

Aldea afirma ca aceasta micsorare a numarului de emitenti nu este un lucru negativ, deoarece cele mai multe dintre societatii delistate nu indeplineau conditiile minime obligatorii cu privire la transparenta si audit financiare, iar performantele economice ale acestora erau dintre cele mai modeste.

“Multe dintre aceste societati, gen «Agromec», nu au reprezentat niciodata o varianta de investitie viabila, iar lichiditatea pe piata era practic zero. Numarul societatilor listate pe Rasdaq nu este un indicator concludent, ci mai degraba calitatea emitentilor si lichiditatea pietei, elemente care consider ca ar trebui urmarite cu prioritate”, subliniaza Aldea.

Cele mai multe delistari au avut loc in anul 2006, cand circa 1.300 de emitenti au parasit ringul de tranzactionare al Rasdaq.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.