Vineri, yenul se apreciase pana la 88,10 yeni/dolar, pe platforma de tranzactionare EBS, atingand cel mai mare nivel din 1995, in urma anuntului privind sectorul auto american.

Euro s-a apreciat cu 0,8%, la 1,3478 dolari, dupa ce atinsese anterior 1,3497 dolari, cel mai mare nivel al ultimilor doua luni.

Dolarul s-a depreciat cu 0,3% in fata yenului, la 90,88 yeni, dupa ce atinsese minimul zilei, de 90,49 yeni, pe aceeasi platforma de tranzactionare. In acelasi context, euro s-a apreciat in fata monedei japoneze cu 0,5%, la 122,50 yeni.

Casa Alba a anuntat vineri ca are in vedere un ajutor de 700 miliarde dolari pentru prevenirea colapsului companiilor auto aflate in dificultate, dar presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a declarat luni ca actiunea nu va avea loc imediat.

Investitorii sunt de parere ca evolutia euro a fost sprijinita de comentariille recente ale oficialilor Bancii Centrale Europene (BCE), ce au starnit dubii cu privire la data si agresivitatea unei noi reduceri a dobanzii cheie.

Membrul consiliului guvernator al BCE, Yves Mersch, a declarat vineri ca dobanda cheie mai poate fi redusa, dar o alta actiunea in acest sens trebuie luata cu intelepciune, pentru a lupta impotriva recesiunii.

Banca centrala americana, Federal Reserve, este asteptata sa reduca dobanda cu cel putin jumatate de punct procentual, la 0,5%, de la 1%, marti, in ultima zi din 2008 in care va fi discutata politica monetara.