Peste jumatate din datoria publica a Romaniei era anul trecut denominata in valuta, in special in euro, si s-a realizat prin imprumuturi, cei mai importanti creantieri ai statului fiind institutii financiare romanesti, arata un studiu al Eurostat.

Potrivit graficelor Eurostat, nerezidentii detineau circa 30% din creantele asupra statului roman, in timp ce entitatile rezidente nefinanciare aveau o pondere de sub 10%.

Romania se asemana, din acest punct de vedere, cu Republica Ceha, Estonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia si Suedia, tari in care de asemenea cei mai importanti detinatori de titluri ale datoriei publice erau institutiile financiare rezidente.

In schimb, nerezidentii detineau peste jumatate din titlurile de imprumut ale unor state precum Belgia, Bulgaria, Irlanda, Franta, Letonia, Lituania, Olanda, Austria, Portugalia si Finlanda.

Acelasi raport al Eurostat indica faptul ca putin peste jumatate din datoria statului roman era denominata anul trecut in monede straine, nivelul fiind mai ridicat doar in alte trei state din UE: Estonia (circa 90% din datorie in valuta), Letonia si Bulgaria. Aproape 40% din datoria statului roman era denominata in euro, mai arata graficele Eurostat.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.