Aproape o treime dintre romani isi doresc sa inceapa in urmatorul deceniu o activitate pe cont propriu, semnificativ peste media globala, in timp ce 40% vor sa aiba un raport mai echilibrat intre viata profesionala si cea privata.

In studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) si citat de MEDIAFAX se mai arata ca 32% dintre respondentii din Romania au declarat ca in urmatorii 10 ani si-ar dori sa ocupe un post care sa presupuna mai multe responsabilitati si un salariu pe masura.

Studiul PwC, intitulat "Managing Tomorrow's People", releva diferente semnificative intre barbati si femei in ceea ce priveste asteptarile profesionale.

  • In timp ce 43% dintre barbatii romani declara ca si-ar dori sa inceapa propria afacere in urmatorii 10 ani, femeile, in proportie de 46%, isi exprima intentia de a petrece mai mult timp cu familia.
  • La nivel global, 44% dintre respondenti au declarat ca se asteapta ca in urmatorii 10 ani sa acceada la o pozitie profesionala cu mai multe responsabilitati si sa aiba un venit mai substantial. In schimb, ponderea celor dispusi la o activitate de liber-profesionist este mai mica decat in Romania, respectiv 20%.

Peter de Ruiter, Liderul Departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC Romania, arata ca cei doi ani de recesiune au schimbat atitudinea angajatilor fata de evolutia carierei.

"Companiile trec de la modul de supravietuire la pregatirea pentru cresterea economica viitoare, dar sunt constiente ca a relua angajarile in momentul de fata le-ar expune la noi riscuri, in conditiile in care situatia economica ramane volatila. In consecinta, angajatilor existenti li se cere sa faca mai mult, cu mai putine resurse. Studiul nostru arata faptul ca angajatii incep sa resimta presiunea, un numar mare de respondenti indicand faptul ca isi doresc un raport mai echilibrat intre viata profesionala si cea privata", afirma Peter de Ruiter.

Ruiter considera ca presiunea companiilor ar putea afecta moralitatea si loialitatea angajatilor, care ar putea sa se transpuna intr-un "exod in masa" al celor mai talentati la momentul revenirii cresterii economice.

In afara de salarii, studiul releva faptul ca angajatii apreciaza schemele flexibile de lucru (39%), urmate de bonusuri, plata sesiunilor de instruire si a programelor academice, precum si activitatile sociale.

Citeste si:
Cum influențează tehnologia echilibrul dintre viața profesională și...
Cum influențează tehnologia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.