Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca societatea romaneasca trebuie sa inteleaga ca "realitatea este cinica", ca banii nu pica din cer si ca este nevoie de munca si de un efort major "al intregii colectivitati umane" pentru a se ajunge la bogatie. Totodata, Isarescu a mai spus ca finantarea deficitelor structurale ale Romaniei intampina dificultati din ce in ce mai evidente, tendintele acestor dezechilibre ridica ingrijorari si se contureaza conflicte sociale

"Adevarul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare si tendinta cealalta, de a se vorbi ca imperativa despre nevoile sociale si sa nu se vorbeasca despre aspectul financiar. E foarte periculos acest aspect. Banii nu pica din cer. Banii adevarati nu pica din cer, nici nu apar din tiparnita asa cum cred unii", a spus Isarescu, la o dezbatere cu tema "Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale".

Guvernatorul BNR a precizat ca in momentul in care anumite persoane, inclusiv membrii ai Bancii Nationale, "indraznesc" sa aiba reflectii despre resursele financiare, sunt considerati cinici, relateaza MEDIAFAX.

"Realitatea este cinica si intr-un fel sau altul societatea romaneasca trebuie s-o accepte. (...) Realitatea nu mai poate fi ignorata. Ea poate fi ignorata pana cand se va razbuna", a adaugat Isarescu.

Isarescu a atras atentia asupra importantei partii financiare, precizand ca nu doar o lege poate conduce la corectiile care trebuie realizate in economie, fiind nevoie de munca si un efort al intregii colectivitati.

"Bogatia nu se face prin decrete. De 200 de ani citam din cartea lui Adam Smith despre bogatia natiunilor si, probabil, nici acum nu o intelegem. Bogatia se face prin munca, printr-un efort major al colectivitatii umane", a spus Isarescu.

  • Deficitele structurale devin problematice si prevestesc contureaza conflicte sociale

Isarescu a aratat ca in prezent bugetele sunt "in suferinta", nu numai in Romania, si se contureaza conflicte sociale.

"In Romania vedem aceeasi situatie. Nu facem deloc exceptie, chiar daca unele dintre cifre, cum sunt cele legate de datoria suverana, nu sunt deloc dramatice prin marimea lor (…) si aceste cifre, inclusiv datoria suverana, ridica ingrijorari in ceea ce priveste tendinta", a spus guvernatorul bancii centrale.

Citeste si:
Carla’s Dreams, fără mască la aniversarea de 10 ani a proiectului....
Carla’s Dreams, fără mască la...

El a aratat ca ingrijorarea nu este legata numai de marime, chiar daca aceasta este mare, dar si de structura deficitelor. “In ceea ce priveste deficitele, ingrijorarea nu apare numai pentru ca ele sunt mari, ci si din cauza structurii lor, sunt deficite structurale, de durata, care sunt greu de corectat. Gravitatea deficitului structural este mai mare pentru economie. Simpla crestere economica nu corecteaza un deficit structural", a spus Isarescu.

El a aratat ca apar dificultati din ce in ce mai evidente legate de finantarea acestor deficite, dand ca exemplu cresterea dobanzilor. "Si toate acestea pot sa fie preludiul unui cerc vicios, care se manifesta prin neincrederea si retinerea pietelor de a finanta anumite costuri si, in ultima instanta, poate sa apara si evitarea finantarii", a mai spus Isarescu.

Citeste si:
Bogat sau sărac? Ce spune zodia ta despre câți bani vei face în viață
Bogat sau sărac? Află ce...

  • Romania va iesi din recesiune prin aplicarea unor constrangeri bugetari tari

"Mi-aduc aminte ca in anii '90-'91 constrangerile bugetare tari erau un termen central in ceea ce priveste programele de redresare economica. Pare paradoxal, constrangerile bugetare tari, acelea ajuta economia", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a explicat ca in functie de politica bugetara adoptata se poate stimula munca, rigoarea in cheltuirea banului, si nu numai public, dar si privat, eficienta, productivitatea.

La intrebarea "Cum se poate iesi din recesiunea economica", seful bancii centrale a raspuns ca prin adoptarea unor constrangeri bugetare tari.

"Daca avem constrangeri bugetare slabe descurajam in continuare munca, nu avem cum sa iesim, nu se iese asa din recesiune, iar cresterea economica nu este un dat in jurul caruia se invart toate celelalte, ci este un rezultat", a explicat Isarescu.

Citeste si:
Isarescu despre victoria lui Trump
Isarescu despre victoria lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.