Companiile aeriene din intreaga lume s-au straduit sa transporte milioane de pasageri blocati la sol de norul de cenusa vulcanica.

Transportatorii aerieni au anuntat ca ar putea dura cel putin o saptamana pentru a transporta toti pasagerii ce au fost afectati de restrictiile de zbor.

Ministrii de transport europeni au fost de acord sa deschida majoritatea spatiului aerian european si sa inchida numai zonele considerate cu grad ridicat de risc, din cauza concentratiei mari de cenusa vulcanica, scrie NewsIn. Marea Britanie si-a redeschis spatiul aerian in noaptea de marti spre miercuri. Numai Finlanda si unele zone din nordul Scotiei erau vizate inca de restrictii miercuri, potrivit Eurocontrol, care a apreciat ca toate cursele europene vor fi reluate joi.

De asemenea, "Acest incident demonstreaza clar nevoia aplicarii (proiectului - n.red.) european 'Cer unic'", a declarat secretarul general al Asociatiei companiilor aeriene europene, de la Bruxelles, Ulrich Schulte-Strathaus. El a subliniat ca eforturile facute in weekend de comisarul european pentru transporturi Siim Kallas si de echipa sa, ce au dus la decizia de luni de a redeschide spatiul aerian, demonstreaza valoarea unei cooperari stranse in UE privind reglementarea aviatica.

"Cer unic" este un proiect ce ar presupune monitorizarea si coordonarea traficului la nivelul Uniunii Europene. In prezent, inchiderea spatiilor aeriene, miscarea avioanelor si majoritatea regulilor de aviatie sunt decise de fiecare guvern in parte.

Comisia Europeana a precizat ca va exercita presiuni asupra reprezentantilor statelor membre care negociaza detaliile noilor reguli sa isi accelereze eforturile. Oficialii europeni au avertizat ca reorganizarea administrarii spatiului aerian european va fi un demers complex si scump.

Unificarea controlului traficului aerian va completa o masura luata deja, de a verifica siguranta la nivel european, prin Agentia europeana pentru siguranta aviatiei.

Companiile aviatice europene au pierdut aproape un miliard de euro din cauza suspendarii traficului aerian a anuntat miercuri Asociatia Internationala pentru Transport Aerian (IATA). De asemenea, aeroporturile europene au pierdut venituri de 250 de milioane de euro. [Norul de cenusa: Perdanti si castigatori]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.