Business 5 Mai 2009 16:41
Autoritatea pentru Valorificrea Activelor Statului (AVAS) nu a acordat niciun ajutor de stat pe parcursul acestui an, institutia inca asteapta avizul Comisiei Europene (CE) in aceasta problema, au declarat reprezentanti ai AVAS.
"In cursul acestui an, AVAS nu a acordat ajutoare de stat, ci doar a achitat ajutoare de stat acordate si autorizate de catre Consiliul Concurentei inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", au spus reprezentantii AVAS, citati de NewsIn.

Acestia au spus ca AVAS a promovat, la sfarsitul anului trecut, un proiect de act normativ de ajutorare a societatilor comerciale aflate in dificultate, proiect materializat prin publicarea in Monitorul Oficial a OUG 206 privind masurile de sprijin financiar acordate de institutie operatorilor economici din portofoliu, in vederea depasirii efectelor crizei economice financiare mondiale.

"Actul normativ va fi urmat de doua hotarari de guvern prin care se vor stabili regulile generale pentru acordarea ajutoarelor de salvare si pentru ajutoarele de restructurare", au mai spus reprezentantii AVAS.

Proiectul pentru acordarea ajutoarelor pentru salvare a fost discutat cu reprezentantii Consiliului Concurentei, a parcurs procedura de prenotificare a Comisiei Europene (C.E.), care a si fost aprobata, iar la sfarsitul lunii februarie a fost transmisa notificarea oficiala catre CE, urmand procedura formala si, in baza notificarii oficiale, proiectul urmeaza sa obtina autorizarea Comisiei.

Masurile de sprijin financiar care urmeaza a fi acordate sub forma de credite pe o durata care nu depaseste sase luni au o rata a dobanzii cel putin comparabila cu cea acordata pentru creditele catre societati viabile.

De asemenea, sistemul de ajutor de stat de salvare va fi instituit pentru doi ani, respectiv 2009 - 2010 cu posibilitatea prelungirii cu un an in situatia in care criza economico-financiara mondiala se mentine, iar CE aproba extinderea perioadei inainte de expirarea duratei initiale.

Procedura de acordare a ajutoarelor de stat de salvare prevede alocarea de sume in ordinea primirii solicitarilor, urmand ca ulterior AVAS, respectiv Ministerul Economiei, sa indeplineasca conditiile legale pentru plata efectiva a ajutoarelor de stat.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.