Bancile au imprumutat in octombrie, de la BNR, 49 miliarde lei (13 miliarde euro) prin intermediul facilitatii de credit (creditul lombard), de 28 de ori mai mult fata de suma totala astfel imprumutata in perioada ianuarie - septembrie 2008, arata datele BNR.
Institutiile de credit din Romania au apelat mai mult la acest imprumut de ultima instanta, pentru care platesc, in prezent, 14,25% pe an, in conditiile in care, in octombrie, dobanzile din piata interbancara au crescut foarte mult, cotatiile date de banci depasind in unele zile 100% pe an.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a vorbit atunci despre "un atac esuat asupra monedei nationale", la care au participat cateva banci din Romania, actionand in numele unor clienti nerezidenti.

Facilitatea permanenta de credit (creditul lombard) pusa la dispozitie de BNR poate fi accesata la o rata a dobanzii anuale de 14,25% pe an, cu 4 puncte procentuale mai ridicata fata de dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi.

In luna septembrie, bancile accesasera credite lombard de 20 milioane lei (5,5 milioane euro), iar in perioada ianuarie - septembrie 2008 valoarea totala a acestor imprumuturi a fost de 1,75 miliarde lei (480 milioane euro).

Totodata, bancile au constituit depozite la BNR in octombrie de aproape 5 ori mai reduse in volum fata de luna anterioara, de doar 2,13 miliarde lei (570 milioane euro), la o dobanda de 6,25% pe an.

In cazul depozitelor atrase de BNR prin operatiuni pe piata monetara, media zilnica pentru tranzactiile din octombrie a fost de 2,6 milioane lei, de 107 ori mai mica fata de media lunii precedente, iar ca stoc, media zilnica a fost de 18,4 milioane lei. Dobanda practicata in cazul acestor operatiuni a fost de 10,25% pe an, egala cu cea de politica monetara.

La inceputul lunii noiembrie, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat ca banca centrala se afla in pozitia de creditor net, iar suma medie injectata in octombrie in piata interbancara de BNR, atat prin facilitatea de credit, cat si prin operatiuni de tip swap, a fost de 3,5 miliarde lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.