Fie ca vorbim de o criza capitalismului, ori de criza unui sistem care s-a indepartat de valorile fundamentale ale capitalismului, ultimele doua luni de zile au provocat un sentiment panicard al multor jucatori si comentatori economici. Wall-Street a consultat 10 manageri si analisti de top din zona de investitii, piete de capital si real-estate pentru a surprinde cele mai relevante invataturi ale crizei care genereaza evenimente grave si inedite.

'Cand, cum, unde si de ce apare criza, nimeni nu poate prevedea - asta e frumusetea pietelor libere'

Intr-una dintre cele mai dramatice zile din istoria Wall Street, 15 septembrie 2008, Bank of America accepta sa cumpere banca Merrill Lynch pentru circa 50 de miliarde dolari, ca sa evite o accentuare a crizei, iar Lehman Brothers intra in faliment.

"Sunt in afaceri de 35 de ani, iar acestea sunt cele mai extraordinare evenimente pe care le-am vazut vreodata", spunea atunci Peter Peterson, cofondatorul Blackstone, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity. Care au fost in ultimele doua luni trairile si lectiile celor mai importanti manageri din zona de investitii din Romania?

'Traim vremuri istorice despre care se va scrie multi ani in cartile de economie'

In urma cu doua luni, pe 15 septembrie, falimentul-soc al bancii de investitii americane Lehman Brothers a lovit puternic pietele financiare din intreaga lume. Acum, Silviu Enache, managerul KD Capital Management, ne dezvaluie ca in acea zi a stiut ca traieste vremuri istorice.

Criza, toate evenimentele imprevizibile care s-au intamplat in ultimele luni au dat lectii importante pana si celui mai experimentat investitor sau manager.

Din punct de vedere al reglementarii, Silviu Enache ne-a explicat cele mai importante lucruri pe care le-a invatat din criza. „In primul rand, trebuie sa retinem ca administrarea eficienta a riscurilor are un rol determinant”.


'Avem si pacienti bolnavi, dar nu cred ca avem o epidemie la nivel national'

„Cred ca principala schimbare va consta in reducerea investitiilor speculative dar si atentia sporita la calitate. Daca in ultimii ani se vindea aproape orice fel de proiect, indiferent de calitate sau oportunitatea comerciala si oricine credea ca poate fi un dezvoltator sau investitor imobiliar, in viitor va fi mult mai greu sa ai succes daca nu intelegi corect aceasta piata”, a spus Bogdan Georgescu, presedintele companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Cand a auzit de problemele sistemului financiar american, Georgescu a fost iingrijorat de eventualele efecte pentru economia romaneasca, insa a crezut ca suntem prea mici si prea «locali» pentru a fi afectati de criza internationala.

'In sfarsit, regulile jocului se respecta in Statele Unite'

Din punctul de vedere al lui Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard, din 15 septembrie a avut loc perceptia faptului ca, in sfarsit, regulile jocului se respecta in Statele Unite ale Americii.

Cine nu calculeaza corect, cine nu isi asuma riscuri rezonabile, cine nu mai este rentabil trebuie sa fie inchis. Activele imobilizate in acea activitate trebuie redistribuite in circuitul economic prin procedura falimentului”, ne-a explicat brokerul.

Problemele care au acutizat criza au fost reprezentate de perceptia gresita avuta, se pare, de o majoritate a investitorilor activi prezenti in piata financiara americana.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.