Rata anuala a inflatiei a accelerat usor in a zecea luna a acestui an, pana la 7,39%, nivel peste asteptarile analistilor, ca urmare a scumpirilor inregistrate la alimente, marfuri nealimentare si mai ales servicii, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Unii analisti citati de NewsIn anticipau ca inflatia anuala se va situa in octombrie intre 6,7% si 7,2%, in timp ce altii mizau pe o stagnare fata de septembrie, la 7,3%.

Rata anuala se temperase in septembrie pana la 7,3%, dupa ce in august scazuse la 8,02%. In iulie, inflatia atinsese varful ultimilor trei ani, de 9,04%.

Fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut cu 1,06%, ca urmare a majorarii tarifelor la servicii cu 2,23% si a preturilor alimentelor, cu 1,14%. Preturile marfurilor nealimentare au crescut, in medie, cu 0,52%, potrivit datelor publicate de INS.

Astfel, in luna octombrie, preturile la energie electrica, termica si gaze au ramas nemodificate fata de luna precedenta, in timp ce preturile la combustibili au scazut cu 0,31%, iar cele la medicamente s-au diminuat cu 0,06%. In schimb, tigarile s-au scumpit cu 2,56% fata de septembrie.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.