Primaria Capitalei a cheltuit, din 1999, nu mai putin de 42 de milioane de euro pentru reabilitatea Centrului istoric, iar in prezent se inregistreaza intarzieri la platile catre constructori, dar si probleme de legalitate pentru continuarea lucrarilor, sustine edilul-sef, Sorin Oprescu.

Potrivit NewsIn, lucrarile la reteaua de apa si canalizare sunt finalizate in proportie de 75%. Intarzierile ar fi cauzate, spun edilii, si de necesitatea obtinerii unui accept de la Ministerul Culturii, care sa certifice ca actiunea de reabilitare nu afecteaza siturile arheologice din zona. Recent, Primaria a primit descarcare arheologica, adica acest accept, pentru sapte strazi, la trei dintre ele fiind deja finalizate lucrarile de apa si canal.

Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric este realizat de primarie in colaborare cu firma spaniola Sedesa Obras Y Servicios SA, beneficara a unui contract in valoare de aproape 27 de milioane euro. Contractul a fost finantat de BERD (7,3 milioane euro, Guvernul Olandei (1,8 milioane euro), Primaria Capitalei (9,1 milioane euro. Mai mult, in ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a votat alocarea unui buget suplimentar de 8,5 milioane euro.

Banii in plus sunt destinati pentru lucrari arheologice, reabilitarea arhitecturala si urbanistica a pietelor Sf. Anton si Sf. Dumitru, instalarea unor statui in zona, lucrari suplimentare pe strada Lipscani, reabilitari ale retelei de canalizare, extinderea retelelor de electricitate si telecomunicatii, precum si suplimentarea lucrarilor de reabilitare a suprafetelor finisate din piatra naturala.

Din datoria de 5,4 milioane catre firma Sedesa, municipalitatea a platit doar 2,8 milioane euro, lucru care, cel putin teoretic, conditioneaza continuarea lucrarilor. Blocaje pot aparea si daca nu se semneaza un act aditional pentru prelungirea termenului de executie pana in septembrie 2009.

Pe de alta parte, Primaria Capitalei vrea sa reduca o parte din cheltuieli. "Pavimentele sunt prevazute sa fie realizate din piatra de rau. Asta ne-ar costa 1,2 milioane euro, suma ce mi se pare mare, asa ca mai analizam aspectul asta", a declarat Oprescu.

Pentru faza a doua a proiectului , de consolidare a cladirilor din Centrul Istoric, au fost definitivate, pana acum, aspectele juridice. Astfel, in 2009, va putea incepe transferul proprietarilor si al chiriasilor in locuintele de necesitate, unde vor locui pana la finalizarea consolidarilor.
10 nov 2008 12:17


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.