"Nu cred ca ar fi o catastrofa daca s-ar intoarce in tara anul viitor 500.000 de romani din Spania si Italia intrucat multi dintre acestia vor putea lucra la proiectele de infrastrucura ce sunt anuntate pentru anul viitor. Din cate stiu eu majoritatea celor care s-ar putea intoarce au lucrat in constructii si in agricultura, adica in sectoarele unde Romania inregistreaza cel mai mare deficit de forta de munca", a declarat Campeanu.

Ministrul Muncii sustine ca o estimare exacta asupra impactului pe care il va avea criza economica internationala asupra pietii fortei de munca din Romania va putea fi facuta la mijlocul anului 2009, insa nici in cele mai sumbre scenarii rata somajului nu ar putea sa creasca la 8%.

Liderii principalelor confederatii sindicale din Romania au declarat duminica, pentru NewsIn, ca se asteapta la o crestere a numarului de someri la 1,2 milioane persoane, in 2009, si ca detin informatii care arata ca aproape 500.000 de romani doresc sa intoarca in tara din Spania si Italia, anul viitor.
Sindicalistii sustin ca domeniile cele mai grav afectate de criza economica internationala vor fi industria textila, constructiile, agricultura, industria constructiilor de masini si sectorul financiar.

"Din informatiile pe care le detin stiu ca se vor intoarce in tara peste 500.000 de romani din Spania si din Italia si in aceste conditii ma astept ca numarul somerilor sa depaseasca cifra de un milion. Multi se intorc in tara pentru ca nu au vechime in tarile in care au lucrat iar acum, cu cresterea numarului de disponibilizari, nu pot beneficia de somaj acolo", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Liderul sindical a adaugat ca revenirea romanilor acasa va pune presiune pe economia "gri" intrucat foarte multe persoane vor lucra la firmele mici si vor contribui la cresterea evaziunii fiscale.

"Reintoarcerea masiva a romanilor va avea ca efect si cresterea evaziunii fiscale care va duce la blocarea posibilitatii de diminuare a impozitelor pe salarii intrucat vor fi mai putini bani la buget", a explicat Hossu.

Aproape 20% dintre cei care lucreaza in finante si asigurari risca sa-si piarda locul de munca
La randul sau, vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca, sustine ca firmele din constructii, industria auto si societatile financiare vor disponibiliza pana la mijlocul anului 2009 aproape 350.000 de persoane si astfel numarul somerilor din Romania va depasi 700.000 de persoane, la care se vor adauga cei care se vor intoarce din Spania si Italia.

"Vom asista la dublarea somajului din Romania iar cele mai afectate sectoare vor fi constructiile civile si industriale, industria alimentara, industria auto si finantele. Exista riscul ca aproape 20% dintre cei care lucreaza in finante-banci si asigurari sa-si piarda locurile de munca anul viitor. Cei mai afectati vor fi cei care furnizeaza servicii de consultanta si cei care lucreaza in asigurari ca persoane fizice autorizate", a mentionat liderul sinducal.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, sustine ca numarul real al somerilor din Romania este cu 50% mai mare decat cel anuntat de reprezentantii ministerului Muncii si se apropie de 500.000 de persoane.

"Foarte multi oameni nu sunt inregistrati la oficiile de somaj si prefera sa munceasca la negru din cauza taxelor foarte mari puse pe salarii. Cred ca in prezent cifra reala a somajului este de aproape 500.000 de persoane. Ne propunem sa-i fortam pe reprezentantii ANOFM sa creasca numarul cursurilor de recalificare si sper ca rata somajului sa nu depaseasca 8% anul viitor", a precizat Petcu.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, declara pe 1 noiembrie la Realitatea TV, ca aproximativ 17.000 de romani ar putea fi disponibilizati pana la sfarsitul anului 2008 din cauza crizei economice, ceea ce ar putea necesita majorarea cheltuielilor bugetare pentru someri in 2009.

Campeanu mentiona ca ministerul are o strategie pentru acesti someri si dispune de bani, iar daca va fi nevoie de mai multi, se va recurge la rectificarea bugetului pe anul viitor.

Numarul total al somerilor inregistrati la sfarsitul lunii septembrie era de aproape 353.000 persoane, iar rata somajului se situa la 3,9%, potrivit ministerului Muncii.

Bugetul asigurarilor de somaj pentru 2009 a luat in calcul reducerea ratei somajului de la 4% in acest an la 3,9% in 2009. Pentru asigurari si asistenta sociala, bugetul pe 2009 prevede alocarea a 11,4% din PIB (65,7 miliarde lei).