Romanii si-ar putea plati vacanta din banii angajatorului, potrivit unui proiect de lege care a primit vineri girul Camerei de Comert si Industrie si urmeaza sa fie depus in Parlament. Astfel, un salariat ar putea primi un voucher de concediu de pana la 900 de euro pe an.
"Am reusit impreuna cu sindicate si patronate sa concepem un proiecte de lege pe care noi il consideram benefic pentru toate partile implicate. Proiectul nostru a primit sustinerea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, in urma cu cateva zile. Este vorba de un proiect care da posibilitatea angajatorului sa finanteze vacantele angajatilor pana intr-o suma maxima pe an reprezentand echivalentul a sase salarii minime brute garantate pe economie, pe angajat. Aceasta inseamna ca, fata de o situatie in care, in acest moment, asemenea vacante s-ar putea finanta din fondul social, care este limitat, si ar fi, sa zicem, vorba de o suma in jur de 150 de euro pe salariat, care s-ar putea finanta, ridicand deductibilitatea la o suma de pana la aproximativ 900 de euro", a declarat Morariu corespondentului NewsIn.

Secretarul de stat a mai spus ca firmele nu se vor putea folosi de aceasta facilitate decat daca au profit, pe sistemul tichetelor de masa.

Vacanta pe banii sefului....ce parere aveti?

Lucia Morariu sustine ca piata muncii din Romania are nevoie de un grad mai ridicat al atractivitatii pachetului salariar, nu doar de cresteri ale cuantumului remuneratiei.

"Determinam salariatul sa nu se orienteze exclusiv spre consum, deci nu pur si simplu sa cumpere alimente, ci sa se orienteze spre consumul de vacanta, ceea ce duce la refacerea capacitatii respectivului salariat si, implicit, la cresterea productivitatii muncii in intreprinderea la care lucreaza", a mai spus Morariu.
Secretarul de stat a precizat ca proiectul de lege privind tichetele de vacanta nu va duce la dificultati fiscale, deoarece se constituie intr-un instrument de combatere a turismului la negru.

"Avem credinta si studiile necesare care s-au facut in perioada premergatoare, cum ca o mare parte din turismul la negru, turismul nefiscalizat, va iesi la suprafata prin acest sistem pentru ca deductibilitatea se mareste considerabil, cererea in piata evident ca va creste si foarte multe unitati vor oferi servicii doar pe baza de decontare factura prin banca, pentru ca tot sistemul este dublat de o circulatie a banilor prin banca. Sigur industria turismului va castiga din asta", a mai precizat Lucia Morariu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.