Romanii nu sunt pregatiti sa dea din casa electrocasnicele vechi. Multi spera ca le vor repara sau nu stiu ce sa faca cu ele. Solutia vine din partea Eco Tic, care a anuntat in cadrul unei conferinte de presa, lansarea unui program similar cu "Rabla", insa pentru electocasnice.

Romanii sunt foarte conservatori in ceea ce priveste aparatura electrocasnica pe care o detin in casa. Peste 50% dintre respondetii studiului realizat de Daedalus Millward Brown la solicitarea Eco Tic, au afirmat ca intentioneaza sa-si folosesasca electrocasnicele pana cand acestea se strica.

In momentul in care echipamentele electronice nu mai functioneaza, romanii, le pastreaza in speranta ca le vor repara (32%) sau pentru simplul fapt ca nu stiu ce sa faca cu electrocasnicele (68%). Cum reparatul electrocasnicelor nu mai este de mult o afacere, radio-tv-urile (cum erau numite spatiile in care se reparau televizoarele si radiourile) aproape ca au disparut complet din zonele urbane, alternativa este de pastrare si depozitare a acestor aparate.

Desi doar 22% dintre respondetii studiului stiu sa dea exemple de institutii care recicleaza electrocasnicele, romanii stiu ca pentru "abandonarea" acestor aparate exista amenzi usturatoare.

Din punctul de vedere al "abandonului", cele mai norocoase sunt calculatoarele, laptopurile, monitoarele, telefoanele mobile, etc. In cazul acestora, posibiliatatea este redusa, avand in vedere ca exista o piata a second hand-ului - modalitate usoara de a scapa si a obtine macar o parte din valoarea aparatului. Totusi aceste aparate sunt cele care au rata cea mai scazuta de pastrare, asta pentru ca pe pietele de IT&C "ceea ce vinde noi nu este tehnologie, ci fashion si lifestile", a declarat in cadrul conferintei, Varujan Pambuccian, Presedinte al Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor.

Pentru a se informa cu privire la noile achizitii electronice si electrocasnice, romanii, prefera ca sursa principala de informare internetul sau televiziunea. Si tot de acolo ar trebui sa primeasca si solutii pentru cu privire la reciclarea echipamentelor uzate, mai ales ca "reciclarea este o componenta a vietii actuale", conform lui Pambuccian.

"85% dintre respondetii studiului ar renunta la echipament daca cineva le-ar ridica sau daca ar primi o reducere, un discount la cumpararea unuia nou", a declarat in cadrul conferintei, Valentin Negoita, presedintele Eco Tic.

Negoita a oferit si o solutie viabila acestei probleme a romanilor, declarand ca in curand, Eco Tic va pune pe picioare programe de buy-back pentru electrocasnice, similare cu programul "Rabla". Unul va fi incheiat cu Flanco, iar celalalt cu Altex, discountul pentru fiecare aparat adus pentru casare bazandu-se pe un voucher nominal in valoare de 15%.

Studiul prezentat in cadrul conferintei, a fost realizat in octombrie 2008, prin sondaj in mediul urban, pe persoane (femei si barbati) cu varste cuprinse intre 25 si 55 de ani, persoane care au fost implicate in procesul de achizitie al unui echipament electric sau electronic in ultimele 12 luni.

Eco Tic este pe piata de doi ani de zile si este cea care a introdus pentru prima data in Romania, la 30 aprilie 2007, aplicarea “timbrului verde”. Acest timbru reprezinta, conform practicii europene, contributia consumatorilor la costurile implicate de colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice. Banii colectati din timbrul verde asigura finantarea activitatilor de colectare si reciclare, precum si a celor de informare si constientizare a populatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.