Desi laptele de capra, oaie si bivolita este, calitativ, cu mult superior celui de vaca, nici o companie romaneasca nu se inghesuie sa comercializeze un astfel de produs.

Costurile mari de productie si „gusturile pervertite ale romanilor”, dupa cum spun specialistii din domeniu, fac din Romania o tara neatractiva pentru companiile care, in tari ca Franta, Anglia si Germania, umplu rafturile supermarketurilor cu produse din lapte de capra si bivolita considerate adevarate „medicamente” naturale pentru mai multe afectiuni.

Medicii nutritionisti recomanda consumul de lapte de capra, in locul celui de vaca, mai ales pentru persoanele cu afectiuni gastro-intestinale, afectiuni cardiovasculare si supraponderale. Exista totusi o problema: in supermarketurile romanesti, nici macar 1% din produsele lactate nu au in compozitie lapte de capra. „Exista un efectiv foarte mic de capre in Romania. In plus, laptele de capra se obtine destul de greu, avand in vedere ca, o capra buna, de lapte, da 2-4 litri pe zi, in timp ce bivolitele dau 7-10 litri, iar vacile chiar si 25 litri zilnic”, ne-a explicat Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine. „Nici statul nu a incurajat productia de lapte de capra. Daca la vaca se dau subventii si pe calitatea laptelui si pe exploatatie, la capra nu exista nici un fel de sprijin. Pentru ca singurele fonduri care pot fi accesate sunt cele de la Sapard, la noi numeri pe degetele de la o mana fermele mari”, spune Caras.

Branzeturile de capra au preturi exorbitante

Desi in Romania se perpetueaza „traditia” produselor obtinute din lapte de vaca, se gasesc totusi in supermarketuri branzeturi, lapte dulce si batut de capra, e adevarat, la preturi mult mai ridicate si, in general, din import. Aceasta in pofida studiilor de specialitate care arata beneficiile laptelui de capra si al celui de bivolita, care este cu 7% mai gras fata de media de grasime din laptele de vaca.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.