"Nu mi-am dat demisia de la presedintia ANRE. Imi voi desfasura in continuare activitatea simultan in cadrul Autoritatii, dar si ca deputat. Am acest drept sa iau banii din ambele locuri. Sunt dispus sa duc mai departe ambele activitati simultan. Am dreptul, conform Legii care reglementeaza statutul senatorilor si deputatilor, sa imi anunt decizia in termenul prevazut de lege, dupa la validarea mea ca deputat", a declarat vineri presedintele ANRE, Gergely Olosz, pentru NewsIn. El a precizat ca isi va dona indemnizatia de deputat.

Desi, potrivit statutului parlamentarului, calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului, Olosz poate sa nu renunte la niciuna dintre demnitati, profitand de termenul scurt pana la alegeri, 50 de zile, care se incadreaza aproape exact in termenul in care el ar trebui sa faca o optiune, respectiv 45.

Astfel, potrivit statutului senatorilor si deputatilor, intr-o situatie de incompatibilitate cel in cauza trebuie sa notifice, in termen de 15 zile, Biroul permanent al Camerei din care face parte, despre aceasta situatie. Dupa, expirarea acestui termen, mai are la dispozitie, alte 30 de zile pentru a opta pentru una dintre demnitati, in caz contrar fiind considerat demisionat de drept. Olosz a fost validat deputat pe 8 octombrie, adica cu exact 53 de zile inainte de alegeri.

Olosz Gergely a fost numit in functia de presedinte al ANRE in martie 2007.

Presedintele Basescu a declarat vineri ca salariile foarte mari ale sefilor de agentii guvernamentale reprezinta "expresia lacomiei si a nesimtirii politicului" si a acuzat Executivul ca tolereaza aceasta situatie pentru a satisface clientela politica.

In ceea ce priveste veniturile anuale incasate de presedintele ANRE, Gergely Olosz, acestea au fost de 137.530 lei, dintre care 115.449 lei salariul de presedinte al ANRE, potrivit declaratiei sale de avere publicate pe portalul companiei.

Potrivit ziarului "Gardianul", castigurile sefului ANRE ajung la circa 50.000-55.000 de euro pe luna, majoritatea banilor venind nu din salariu ci din prime trimestriale si diurne. Potrivit "Gardianul" bugetul de salarii a ecchipei manageriale de la ANRE se ridica la aproape 7 milioane de euro pe an. Aceeasi sursa sustine ca sefa Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, castiga aproape 17.000 de euro lunar.
Indemnizatia lunara neta pe care o primeste un deputat este 4.300 de lei.

ANRE este o institutie publica independenta care reglementeaza pietele de energie electrica si de gaze naturale. Autoritatea stabileste reguli necesare functionarii pietei si se asigura ca acestea sunt respectate de toti participantii. De asemenea, autoritatea acorda licente si autorizatii care dau posibilitatea companiilor sa opereze pe piata de energie electrica.