Fiecare angajat din Romania ar trebui sa plateasca un impozit anual suplimentar de 2.000 de euro, astfel incat sa fie asigurate cele zece miliarde de euro necesare pentru majorarile salariale solicitate de bugetari, a declarat luni premierul Tariceanu.

"Cand discutam despre majorari salariale, sa fie clar ca pornim dintr-un sector bugetar si ajungem in toate", a declarat premierul, dupa intrevederea pe care a avut-o cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Tariceanu a explicat ca, dupa ce bugetarii vor solicita majorari salariale de circa 50%, angajatii intreprinderilor cu capital de stat, precum CFR, nu se vor multumi cu cresteri sub 10% si vor avea pretentii asemanatoare. Ulterior, pretentiile salariale vor creste si in sectorul privat. "Pornim dintr-un sector bugetar si ajungem in toate. (...) Nu va imaginati ca sectorul privat ramane imobil. Deci impactul este foarte greu de calculat", a atras atentia premierul.

La randul sau, guvernatorul BNR a declarat ca, daca impozitele vor creste pentru a fi sustinute majorarile salariale, va creste si raportul consum - investitii, in defavoarea acestora din urma, prin urmare si preturile.

"Daca se va introduce o impozitare care sa ajunga la 2.000 de euro, asa cum s-a facut calculul la Guvern, probabil ca bugetul va putea sa suporte (majorarea salariilor n.r.), dar deja in Romania, ponderea salariilor in cadrul bugetului este una dintre cele mai ridicate din Europa. Deci ar creste foarte mult. Ar fi un buget atipic", a declarat Isarescu.

Tariceanu s-a aratat optimist ca judecatorii Curtii Constitutionale vor da castig de cauza Guvernului, in cazul sesizarii depuse pe Legea care prevede majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% si s-a aratat totodata convins ca seful statului va tine seama de scrisoarea prin care i-a atras atentia ca Legea este neconstitutionala pentru ca nu prevede sursele de finantare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.