Optiunile sunt una din categoriile de titluri financiare derivate tranzactionate si la noi in tara. Acestea sunt poate cele mai complexe, insa au cel mai mare grad de profitabilitate, comparativ cu investia. Pentru a afla mai multe despre optiuni, MoneyBox.ro a luat legatura cu cei de la Intercapital Invest si cu Bursa Monetar-Fiananciara si Marfuri Sibiu (SIBEX)

Un drept ce nu te obliga: Optiunile “Optiunea reprezinta un contract standardizat de vanzare-cumparare care da cumparatorului dreptul dar nu si obligatia sa cumpere sau sa vinda activul suport care sta la baza contractului (o anumita cantitate de marfuri, valute, valori mobiliare, contracte futures sau alte instrumente financiare) la un pret prestabilit, numit pret de exercitare, contra unei sume platite vanzatorului la incheierea contractului, numita prima, inainte sau la o anumita data numita scadenta.” ne-a declarat Alexandra Ichim, Trader in cadrul Intercapital Invest.

Din ce se compune o optiune?

Recapituland cele spuse mai sus, putem afirma ca optiunea are sase elemente: cele doua parti, natura contractului, activul suport (bunul tranzactionat), pretul de exercitare si prima optiunii, si nu in ultimul rand scadenta.

Primul element al unei optiuni, cele doua parti, sunt ca si in cazul unui contract futures un vanzator si un cumparator. Cumparatorul (holder) unei optiuni cumpara dreptul, si nu obligatia, de a cumpara sau de a vinde activul suport, contra platii unei prime (pretul optiunii). Vanzatorul (writer) optiunii, in schimb, isi asuma obligatia de a cumpara sau de a vinde activul suport si primeste de la cumpartor prima.


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.