Declin pentru greii din piata pharma in prima jumatate a anului Vanzarile Terapia Ranbaxy, parte a grupului farmaceutic indian Ranbaxy Laboratories, au scazut cu 14% in prima jumatate a anului in curs.

Astfel, in primul semestru al acestui an vanzarile Terapia Ranbaxy s-au cifrat la doar 57 de milioane de dolari, in comparatie cu 66 de milioane de dolari obtinute in aceeasi perioada a anului trecut, principala cauza invocata de oficialii companiei fiind reformele medicale care au avut loc in sistemul medical romanesc.

Vanzarile din cel de-al doilea trimestru al acestui an au inregistrat insa o crestere de 17% in comparatie cu primele trei luni ale anului: daca in primul trimestru vanzarile au ajuns pana la valoare de 26 de milioane dolari, in cel de-al doilea acestea s-au cifrat la 31 de milioane dolari.

La nivel mondial, vanzarile grupului indian in prima jumatate a anului s-au cifrat la 849 milioane de dolari, ceea ce inseamna o crestere de 13% fata de anul 2007 cand valoarea vanzarilor a ajuns la ajuns la 750 de milioane de dolari. Pietele dezvoltate au inregistrat o crestere cu 14%, in timp ce pietele emergente au contribuit cu 10 procente la cresterile inregistrate de grup la nivel mondial. Pe plan european insa, s-a inregistrat un declin de 4%, de la 179 de milioane de dolari in prima jumatate a lui 2007 la 172 de milioane de dolari la jumatatea acestui an.

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente din India, a preluat, in luna martie 2006, de la fondul de investitii Advent International, un pachet de actiuni reprezentand 96,7% din actiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari.

Grupul A&D Pharma, cel mai mare distribuitor si retailer de pe piata romaneasca, a raportat pentru prima jumatate a acestui an un declin cu 92% a profitului net, care a scazut de la valoarea de 11,9 milioane de euro in primul semestru din 2007 la 954.000 de euro in primele 6 luni ale acestui an.

Potrivit oficialilor companiei aceasta scadere este cauzata in principal de neactualizarea cursului de schimb valutar la calculul pretului medicamentelor importate, corelat cu volatilitatea ratei de schimb euro/RON. In comparatie cu aceeasi perioada a lui 2007, compania a inregistrat in prima jumatate a anului o crestere cu 28 de procente a vanzarilor consolidate, ajungand la valoarea de 254,1 milioane de euro.