Motorina pentru agricultura costa doar 3 lei/litru, dar autoritatile nu pot verifica in ce rezervor ajung cele peste 240 de milioane de litri, care au pretul redus cu 35%
Motorina pentru agricultura poate fi cumparata cu o acciza de numai 100 euro/mia de litri, potrivit unei hotarari de guvern pregatite de Executiv. Problema este ca aceasta poate ajunge in rezervorul oricarei masini. Autoritatile nu au nici o posibilitate de a verifica modul in care este folosita motorina achizitionata pentru lucrarile agricole, bazandu-se pe buna-credinta. „Nu se verifica, se pleaca de la premisa ca cel care are o anumita suprafata de teren pe care o cultiva foloseste motorina respectiva in agricultura. Exista la APIA datele din Registrul Fermelor unde sunt stipulate suprafetele cultivate de fiecare agricultor, iar daca un fermier foloseste motorina cumparata cu pret mai mic pentru alte activitati, tot trebuie sa bage motorina in rezervor pentru a-si cultiva terenul“, a spus ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.

Pentru a recolta sau insamanta culturile in aceasta toamna, agricultorii beneficiaza de un pret special la motorina. Astfel, ei primesc o subventie de un leu pentru fiecare litru de motorina achizitionat, dar au parte si de o acciza de numai 100 euro/1.000 litri, adica de o reducere de 175 euro/mia de litri. In acest fel, fiecare fermier beneficiaza de un ajutor din partea statului de 1,65 lei pentru fiecare litru de motorina achizitionat pentru culturile din toamna. In conditiile in care pretul unui litru de motorina a ajuns la pompa 4,7 lei, inseamna ca statul acopera 35% din pretul platit de un agricultor.

In aceasta toamna vor fi lucrate cinci milioane de hectare de teren, adica se vor infiinta culturile de toamna pe trei milioane de hectare si vor fi recoltate culturile de porumb, sfecla, floarea-soarelui de pe alte 2,1 milioane de hectare. In conditiile in care vor fi utilizate peste 240 de milioane de litri de motorina si avand in vedere ca specialistii Ministerului Agriculturii au stabilit ca sunt necesari 48 de litri de motorina pentru fiecare hectar lucrat, reprezentantii Ministerului Finantelor au calculat ca statul va pierde, in acest an, 160 de milioane de lei ca efect al reducerii accizei la motorina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.