Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a confruntat in sedinta de ieri cu scadreri abrupte pe toti indicii, completate de o lichiditate in crestere fata de zilele anterioare. Specialistii consultati de Wall-Street sustin ca panica si corelarea sunt principalii termeni care pot caracteriza evolutia BVB de ieri.

Panica si corelare: Bursa se prabuseste la un minim nemaiatins de doi ani “Am asistat la o sedinta tipica de panica. Scaderile foarte mari vin pe fondul unei volatilitati pronuntate si pe pietele externe, alimentate si de informatiile negative care vin de pe piata Americana”, a explicat Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

Scaderile de ieri au fost abrupte si neasteptat de mari. Raspunsul clasic la intrebarea care a fost cauza acestor deprecieri de asemenea amploare se verifica si in acest caz: corelarea cu pietele internatioonale. “Motive interne care sa determine scaderi de asemenea amploare nu exista, asa ca putem spune ca suntem in contnuare corealti emotional cu ce se intampla afara”, a declarat, pentru Wall-Street, Cristian Negoita, broker la Confident Invest.

Acesta a mai spus ca aceasta evolutie nu i se pare fireasca, in conditiile in care multe companii de la BVB sunt subevaluate si nu ar justifica scaderile din ultima perioada. “Investitorii actioneaza in acest moment uitandu-se la bursele externe si nu la fundamente”, a conchis Negoita.

Ieri, indicele BET a scazut cu -5,62%, pana la 5.674,34 puncte, nivel nemaiintalnit din septembrie 2005. Astfel, indicele general al pietei se afla la aproximativ -47 sub maximul atins pe 24 iulie 2007.

Indicele compozit, BET-C, a pierdut 4,28%, pana la 4.191,52 puncte, la -43% de la minimul istoric. Indicele BET-FI a scazut cel mai mult - cu 5,69% - pana la 38.149,62 puncte, valoare nemaiatinsa de la sfarsitul lunii iunie 2006. Diferenta fata de maximul din iulie anul trecut este de aproape 60 de procente. “Vanzari s-au vazut pe segmantul financiar, SIF si banci, ceea ce indica exitul unor investitori mari. Aceste iesiri pronuntate i-au determinat pe multi vanzatori de retail sa vanda”, spune directorul adjunct al Intercapital.

BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a scazut cu 5,40%, la 618,79 puncte, iar indicele BET-NG a pierdut 3,97%, la 753,04 puncte.

Publicitate pe acest site
Lichiditatea totala a pietei a fost de 15,48 milioane de euro, in crestere fata de sedinta anterioara. “Lichiditatea mare arata ca este foarte probabil sa fi asistat la vanzari importante ale unor institutionali, in conditii de instabilitate”, a mai spus Lupsan.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.