Banca ipotecara IndyMac Bancorp Inc, cu sediul in California, si-a incetat activitatea, vineri, la cererea arbitrului pietei bancare americane, care a intervenit dupa ce retragerile efectuate de depozitarii panicati au dus la al treilea mare faliment bancar din istoria SUA, transmite Reuters.
Al treilea faliment ca marime din istoria SUA IndyMac - a cincea banca americana care a dat faliment in acest an din cauza crizei creditelor si a celei ipotecare - era specializata in acordarea de credite ipotecare pentru care cerea foarte putine documente justificative de la clienti.

Institutia de creditare a fost preluata de arbitrul bancar din SUA, ceea ce a tulburat piata de capital americana, in conditiile in care cotatiile actiunilor au scazut pe seama scumpirii petrolului si a reinnoirii temerilor legate de stabilitatea primelor doua institutii de creditare pentru consum, Fannie Mae si Freddie Mac, arata Reuters.

IndyMac se va redeschide, astazi, sub denumirea IndyMac Federal Bank, sub supervizarea Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), dar tensiunile au crescut foarte mult cand clientii acesteia au vazut un afis in fereastra unei sucursale de la sediul din Los Angeles care anunta ca banca este inchisa.

FDIC va cauta un cumparator pentru IndyMac, pentru care a estimat costul falimentului intre 4 si 8 miliarde dolari, luand in calcul si fondul de asigurare de 53 miliarde dolari.

"IndyMac a investit in proportie de aproape 100% in active ipotecare, iar in prezent ne confruntam cu o criza a pietei ipotecare, iar banca nu are capital. Nu e nimic complicat", a spus unul dintre sefii departamentului de cercetare a pietei financiare globale a RCM din San Francisco, care administreaza active de circa 150 miliarde dolari


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.