Intreprinzatorii arabi, imbogatiti de demnitarii romani

Relatiile bune cu lumea politica ar putea fi o caracteristica a culturii de afaceri orientale, dar si dovada unei mai bune cunoasteri a regulilor jocului. Numele celor mai controversate personaje din lumea afacerilor arabe in Romania au fost legate deseori de reprezentanti ai principalelor forte politice. Fiul fostului presedinte Emil Constantinescu a fost acuzat de implicare in afacerea Tigareta 2, iar fiica cea mare a actualului presedinte a fost angajata unei firme care importa trabucuri, detinuta de Wael El Ghadban si Karim Allan Bandack, indivizi pomeniti in legatura cu Tigareta 1, respectiv cu afacerea toaletelor ecologice din Bucuresti (instalate pe vremea cand Basescu era primar general).

Dar PSD a fost de departe cel mai legat de oamenii de afaceri arabi. Generalul (r) Ion Pitulescu, fostul sef al Politiei Romane, spune, in cartea sa "Crima Organizata - al III-lea Razboi Mondial", ca Viorel Hrebenciuc era omul de legatura intre social-democrati si arabi. Relatiile se derulau prin intermediul lui Kamel Kader, consilier al secretarului general al Guvernului pe vremea cand Hrebenciuc ocupa aceasta functie, si om de incredere al lui Yasser Arafat, dupa cum sustine Pitulescu.

In afara de acum celebrii Omar Hayssam si Mohammad Munaf, ale caror legaturi cu PSD au fost demonstrate cu documente greu de contrazis, exista dovezi ca si alti oameni de afaceri importanti au cultivat relatii stranse cu fostul partid de guvernamant. Zaher Iskandarani, de exemplu, ar fi renovat in 1995 sediul PDSR Timis, Fathi Taher e prieten cu unii grei din PSD, in timp ce Khalil Abi Chahine, este asociat cu Victor Ponta si Bogdan Niculescu-Duvaz in firma care detine clubul FC National.

Dupa cum spun specialistii, in lumea araba astfel de relatii, ca si practici precum comisioanele platite catre oficiali sau o interpretare mai laxa a legii, sunt firesti si nu e de mirare ca au fost aplicate si in Romania. Marian Pasulea, fostul comisar general al Garzii Financiare, afirma ca firmele cetatenilor de origine araba nu au, totusi, mai multe probleme cu legea decat media. "Arabii au avantajul ca sunt mai buni cunoscatori ai regulilor comertului, au dispus de experienta si de capital si au penetrat mai mult in structurile statului. Sa nu uitam ca multi sunt aici de zeci de ani", explica el.

Nu doar politicienii romani au legaturi cu oamenii de afaceri arabi. Unele grupari politice din Orientul Mijlociu, de obicei cu tenta extremista si fundamentalista, au avut diverse relatii de afaceri cu asociatii arabi ai unor firme din Romania. In 2001, deputatul Ion Stan, presedintele comisiei parlamentare de control al SRI, spune ca, intre 1999 si 2001, printr-o banca romaneasca s-au efectuat transferuri in valoare de circa 160 milioane dolari intr-o tara din Orientul Mijlociu, in contul unor firme sau oameni de afaceri cunoscuti ca apartinand unor grupari islamice extremiste.

Un alt caz interesant este cel al irakianului Mohammad A. Mutar. Acesta apare la Registrul Comertului cu zece date de nastere, intre 1 ianuarie si 8 august 1966, si 24 de firme fara activitate, prin conturile carora, insa, exista informatii ca au fost transferate in strainatate cinci milioane de dolari in perioada martie-iulie 2003. Si acest caz nu este singular. De altfel, 40% din totalul spalarilor de bani efectuate de straini, descoperite anul trecut, au in spate cetateni de origine araba, arata Raportul Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii de Bani.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.