Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut inca odata ceea ce specialistii asteptau, a crescut dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale pana la 10%, scopul fiind bineinteles un control mai bun asupra inflatiei.
Majorarea dobanzii cheie, un Reducerea inflatiei tinteste doua lucruri. Primul ar fi evitarea unei eventuale crize dat fiind avantul, dinamica accentuata cu care creditele contractate de populatie o au si apoi daca inflatia scade si dezechilibrele macroeconomice sunt diminuate, probabil ca investitorii straini vor fi si mai incurajati sa vina in Romania, care in acest moment este perceputa ca destinatie atractiva, dar mai riscanta in comparatie cu alte state.

„Investitorii straini solicita randamente tot mai ridicate, sau se reorienteaza spre pietele mai putin riscante. Dinamica inflatiei din Romania este influentata atat de factori interni (excesul de cerere, productia agricola slaba si ajustarea preturilor reglementate), cat si de factori externi (pretul petrolului si socul la pretul alimnetelor si a materiilor prime pe piata globala). Pe termen mediu, asteptam o temperare a inflatiei incepand din a doua jumatate a anului atat prin efectul de baza, cat si prin decelerarea consumului intern cu efecte de reglare a dezechilibrelor macroeconomice”, a detaliat Rozalia Pal, economist sef in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

In cazul creditelor „dobanda de politica monetara este o parghie importanta a BNR-ului in incercarea de reducere a inflatiei prin temperarea creditarii. Cresterea dobanzilor va face din ce in ce mai dificil accesul populatiei la credite, urmarindu-se direct reducerea cererii de pe piata”, a declarat Andreea Crainic, Risk Manager, Coface Romania.

Apoi, situatia macroeconomica a Romaniei este un punct cheie pentru apetitul investitorilor, si trebuie sa diferentiem investitiile speculative de investitiile pe termen lung si mediu. Cresterea inflatiei si deteriorarea cursului de schimb, cresterea pretului la gaze si scumpirea petrolului sunt factori care influenteaza direct investitiile speculative, conform specialistului Coface.

S-ar putea insa sa fie nevoie de mai mult decat atat pentru temperarea inflatiei si franarea cresterii agregate. In acest sens, Dan Bucsa, economistul sef de la Bancpost a declarat: „Pentru reducerea anticipatiilor, BNR trebuie sa insoteasca majorarile de dobanda cu mesaje clare privind traiectoria anticipata a inflatiei si mecanismul prin care Banca Centrala considera ca inflatia poate sa se reduca in viitor. In ceea ce priveste incetinirea cresterii agregate, cresterea veniturilor in economie si apetitul romanilor pentru credite reduc rolul restrictiv al cresterilor de dobanda si fac probabila reintroducerea unor masuri administrative de limitare a creditarii”.

Mai multe aflati in MoneyBox.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.