In ultimii 4-5 ani creditarea populatiei a crescut cu un ritm de aproximativ 100% in timp ce ofertele de creditare ale institutiilor financiare au devenit tot mai numeroase, mai complexe si mai greu de inteles. Ca urmare a acestei dezvoltari a aparut ca nevoie fireasca activitatatea foarte populara in Occident: brokerajul de credite.
In primul rand, brokerul de credite trebuie sa fie un consultant independent de institutiile financiare de la care se ia creditul, adica independent de banca de la care vreti sa luati creditul.

Brokerul de credite asista, consiliaza si reprezinta clientii in vederea obtinerii unui credit. „Ofertele de credit trebuie sa fie prezentate transparent si obiectiv, pentru a facilita alegerea in deplina cunostinta de cauza a celui care se imprumuta. Un broker de credite trebuie, in primul rand, sa aiba in vedere interesele si dorintele clientului”, a explicat Anca Bidian, CEO in cadrul Kiwi Finance.

Solutia oferita sau mai bine spus ofertele pe care acesta vi le propune trebuie sa fie foarte bine documentate si sa ofere solutii reale si fezabile pentru nevoile financiare ale clientului. Adica, in momentul in care va prezinta un credit, acesta trebuie sa fie potrivit nu numai necesitatilor dumneavoastra, ci si statutului financiar.

Avem mai degraba exemple despre cum nu trebuie sa fie un broker: consultantul nu trebuie sa promita aprobarea creditului si nici un interval de timp in care solicitarea clientului va fi rezolvata, pentru ca totul depinde de banca.

Confidentialitatea este un alt criteriu de care trebuie sa tineti cont, pentru ca brokerul trebuie sa pastreze intre dumneavoastra si el datele si nevoile pe care i le incredintati si nu in ultimul rand trebuie sa aiba o etica ireprosabila atat in relatia cu clientii cat si bancile.

De obicei, in Romania, companiile de brokeraj de credite primesc comisioane de la banci si nu de la clienti, a explicat Anca Bidian CEO in cadrul Kiwi Finance.

Recomandarea specialistului

Ceea ce trebuie sa stiti in primul rand este faptul ca brokerul de credite este reprezentantul dumneavoastra in fata institutiei finantatoare (a bancii), astfel incat este important ca intre client si broker sa se creeze o legatura bazata, in principal, pe incredere din partea clientului si profesionalism din partea brokerului. „As recomanda clientilor sa caute referinte despre brokerul cu care vrea sa lucreze, accesarea unui credit este o decizie importanta si trebuie sa se asigure ca primesc o consultanta specializata, consistenta si etica”, a spus Bidian.

Ce face brokerul de credite?

Cum ne convinge brokerul de credite de serviciile sale, care prin natura lor sunt orientate spre client? Acesta va consiliaza si asista in permanenta in scopul obtinerii unei finantari. Consultanta va ajuta in alegerea celei mai avantajoase solutii financiare si care se potriveste cel mai bine nevoilor clientului si posibilitatilor sale financiare. Brokerul isi asista clientul pe intreg parcursul procesului de creditare, de la intocmirea dosarului de credit pana la semnarea contractului.

Mai multe aflati din MoneyBox.


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.