OMV Aktiengesellschaft, grupul lider in industria de petrol si gaze naturale din Europa Centrala, si-a consolidat pozitia pe segmentul E&P din nord-vestul Europei, regiune cheie, prin achizitionarea unei participatii de 30% la licenta de explorarea PL 301CS in Norvegia de la compania canadiana Talisman si de la compania daneza DONG.
Noua licenta este localizata in zona norvegiana a Marii Nordului, la aproximativ 300 km sud-vest de Stavanger si la mai putin de 30 km nord-est de campul de productie britanic Jade, la care OMV detine o participatie. Detinatorii anteriori ai licentei, Talisman, ca operator, si DONG, au pastrat o participatie de 42%, respectiv 28%. Acordul urmeaza sa primeasca acceptul autoritatilor norvegiene. Aceasta achizitie este pate a procesului de extindere a portofiului de E&P al OMV, in conformitate cu strategia de dezvoltare a Companiei.

Helmut Langanger, membru in Comitetul Executiv al OMV responsabil cu activitatea de Explorare si Productie, a declarat: „Suntem pe cale sa ne dezvoltam o pozitie puternica in Norvegia si urmarim sa atingem acest obiectiv prin asigurarea de noi suprafete de explorare de inalta calitate.“

Dezvoltarea in Norvegia

OMV a deschis un birou la Oslo in martie 2006, mutandu-se la Stavanger in August 2007. OMV a primit doua licente (PL 430, PL 439) la inceputul lui 2007 si alte doua (PL 449, PL 445) in iunie 2007. In februarie 2008, OMV a primit licenta de operare PL 471 in Marea Norvegiei. Licenta PL 301CS, localizata la 80 km nord de campul petrolier gigant Ekofisk, este operata de Talisman (42%), avandu-i ca parteneri pe DONG (28%) si OMV (30%). Toate licentele sunt localizate in zone cu potential ridicat.

Portofoliu international echilibrat de E&P

OMV detine un portofoliu international echilibrat de E&P in 21 de tari, organizat in jurul a sase regiuni-cheie, si anume CEE, nordul Africii, nord-vestul Europei, Orientul Mijlociu, Australia/Noua Zeelanda si Rusia/regiunea Caspica. Volumul de productie zilnica al OMV este de aproximativ 321.000 bep/zi, iar rezervele companiei la sfarsitul anului 2007 atingeau aproximativ 1,22 miliarde bep.

OMV (Norge) AS este o filiala detinuta in totalitate de OMV Exploration and Production GmbH, creata in 2005 cu sediul in Stavanger. Ca urmare a acestei achizitii, OMV (Norge) AS are participatii pentru 6 licente: 2 in Marea Barents, 2 in Marea Nordului si 2 in Marea Norvegiei.

Cu vanzarile la nivel de grup de 20,04 miliarde euro si o forta de munca de 33.665 de angajati in 2007, precum si cu o capitalizare de piata de aproximativ 15 miliarde euro, OMV Aktiengesellschaft este cea mai mare companie industriala austriaca listata la bursa. In calitate de grup lider in industria de petrol si gaze din Europa Centrala, OMV activeaza in 13 tari in domeniul Rafinare & Marketing (R&M). In domeniul Explorare & Productie (E&P), OMV activeaza in 21 de tari pe cinci continente. OMV vinde peste 13 miliarde m3 de gaze naturale pe an. Prin centrul de gaze naturale de la Baumgarten, Austria, OMV transporta anual aproximativ 52 miliarde m^(3) de gaze naturale. Centrul de gaze naturale OMV (Central European Gas Hub) este printre primele trei din Europa.

OMV: Responsabilitate Sociala Corporatista (CSR)

OMV este o membru al U.N. Global Compact, fiind o companie dedicata in mod activ valorilor inscrise in Codul sau de Conduita. Acestea includ un puternic simt al responsabilitatii fata de mediul social si natural, in regiunile slab dezvoltate economic. OMV depune eforturi pentru a remedia problemele economice, de mediu si sociale legate de operatiunile sale. Activitatile sale de responsabilitate sociala se regasesc in rapoarte bianuale de performanta realizate conform principiilor Global Reporting Initiative. Raportul „Global 100 Ranking” prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos de anul acesta, claseaza OMV printre primele sase companii de energie cele mai sustenabile din lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.