Plata utilitatilor si acoperirea datoriilor catre rude sau prieteni sunt doua dintre cele trei motive principale pentru care romanii decid sa ia un imprumut bancar

Doar 1,9% dintre romanii de peste 18 ani au contractat un credit ipotecar. Mai mult, aproximativ 58% dintre cei care detin un credit au luat banii pentru achizitionarea de bunuri precum aparate de aer conditionat, frigider sau masina de spalat, arata un studiu realizat de Grupul pentru Economie Aplicata (GEA) la comanda Asociatiei Societatilor Financiare (ALB). „Doar 28% dintre romani luasera un credit in ultimii sase ani si doar 1,9% aveau un imprumut ipotecar.

Printre principalele motive invocate de cei chestionati se numara si plata utilitatilor sau achitarea unor datorii”, a explicat pentru Cotidianul Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata, entitatea care a realizat studiul in parteneriat cu IMAS.

Potrivit cercetarii, aproximativ 40% dintre romanii care au credit l-au luat pentru a achita utilitati sau alte datorii.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.237 de persoane din 100 de localitati, 48,4% barbati si 51,6% femei. In functie de varsta, 23% dintre intervievati aveau intre 18 si 29 de ani, 25% aveau pana in 44 de ani, 24,6% intre 45 si 59 de ani si 26,6% peste 60 de ani. Marja de eroare a studiului este de 2,8%. Asociatia Societatilor Financiare are 33 de membri si concentreaza 93% din piata de leasing, cu o cota semnificativa in cazul creditului de consum.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.