Dupa incheierea anului fiscal, agentii economici au retras din banci sumele depuse cu o luna inainte

Pentru a plati un impozit mai mic catre stat, agentii economici isi orienteaza veniturile spre depozitele bancare.
Ca efect al majorarilor succesive ale dobanzii de politica monetara, dobanzile practicate de banci au crescut constant de la inceputul anului. Un avans semnificativ a fost inregistrat in luna aprilie a acestui an.
Astfel, dobanzile noi la depozitele la termen ale gospodariilor populatiei au crescut, in medie, cu 1,2 puncte procentuale, de la 8,17% la 9,37%.

Dobanzi mai atractive pentru companii
Majorarea a fost mai importanta pentru economiile persoanelor juridice, pentru care bancile au fost dispuse sa plateasca cu 1,32 puncte procentuale mai mult (in medie 10,17% in aprilie, fata de 8,85% in martie).
Dobanzile mai bune au actionat ca un stimul numai pentru populatie, ale carei depozite au crescut in acelasi interval de la 45,8 miliarde lei la 46,9 milioane lei.

In schimb, economiile societatilor nefinanciare in lei au evoluat in sens contrar. Astfel, in perioada martie-aprilie depozitele in lei ale acestora au scazut cu 1,9 miliarde lei, de la 38,5 miliarde lei la 36,5 miliarde lei. Si asta in ciuda dobanzilor mult mai bune pe care institutiile de credit au fost dispuse sa le plateasca.
Analizand evolutia depozitelor acestei categorii inca de la inceputul anului, putem constata ca in luna dinaintea incheierii anului fiscal (pe 31 martie), depozitele societatilor nefinanciare avansasera cu 1,6 miliarde lei (de la 36,9 miliarde lei la 38,5 miliarde lei).

Evolutia poate fi explicata printr-un mecanism la care apeleaza agentii economici an de an pentru reducerea bazei de impozitare.

„Artificii" de evitare a taxelor
Cat timp veniturile sunt directionate catre depozitele bancare, profitul brut scade si, implicit, si impozitul pe profit ce urmeaza sa fie platit statului. Iar dupa incheierea anului fiscal, banii sunt retrasi de la banca si utilizati pentru acoperirea nevoilor materiale curente.

„E posibil sa avem de-a face cu o utilizare a resurselor financiare ale agentilor economici in asa fel incat impozitarea sa fie optima din punctul lor de vedere. Este la limita legii, dar in limitele acesteia", este de parere Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.