In baza unui depozit sau a altor garantii, bancile accepta sa devina garantul clientiilor sai. Tot mai multi romani au inceput sa inteleaga utilitatea acestui produs

De regula, bancile sunt cele care solicita clientilor lor garantii, atunci cand acorda imprumuturi. Exista insa si situatii in care institutiile de credit sunt cele care ofera firmelor si populatiei garantia lor, prin acordarea de scrisori de garantie bancara (SGB).

Un astfel de produs reprezinta un inscris prin care o banca, denumita garant, se angajeaza la plata unei anumite sume de bani, in favoarea unei persoane fizice sau juridice, denumita beneficiar, in cazul in care solicitantul scrisorii nu-si va respecta obligatiile sale contractuale.

Banca ofera clientelei scrisori de garantie bancara care au ca obiect garantarea platii unor aprovizionari destinate activitatii curente, participarea la licitatii, buna executare, restituirea avansurilor acordate sau plata taxelor vamale.

De asemenea, se poate garanta transportul marfurilor aflate in tranzit, rambursarea unor credite acordate de alte institutii de credit si orice alt angajament comercial. La fel ca imprumuturile bancare, SGB se acorda pe baza unor garantii.

Produsul poate fi obtinut foarte usor daca este garantat cu un depozit colateral. Daca solicitantul nu dispune, insa, de un depozit, poate solicita scrisori de garantie pe baza altor tipuri de garantii, cum ar fi ipotecile, gajurile sau garantii ale Fondurilor de Garantare.

In acest caz, este necesara o analiza mai amanuntita a solicitantului, indeosebi in ceea ce priveste capacitatea de plata a acestuia, si ca urmare si documentatia solicitata este mai complexa. Spre deosebire de creditele bancare, a caror destinatie o reprezinta finantarea activitatii curente sau a investitiilor clientilor, SGB nu reprezinta un instrument de plata efectiv.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.