Business 9 Iunie 2008 05:50
Majoritatea bancherilor si analistilor vad o noua majorare a dobanzii de politica monetara. Decizia ar conduce la o noua scumpire a imprumuturilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va ezita sa treaca la o dobanda cu doua cifre daca situatia economica o va cere, estimeaza analistii romani si straini. Majorarea dobanzii-cheie va insemna practic o noua scumpire a creditarii, dar si cresterea atractivitatii depozitelor bancare. De altfel, produsele de economisire oferite de banci au in acest moment dobanzi de aproape 11% pe an, nivel similar cu cel din 2005-2006. Semnalul dat de BNR prin majorarea dobanzii de politica monetara se resimte in piata dupa aproximativ sase luni de la decizie. Asadar, o majorare de dobanda in luna iunie se va face simtita in costul creditarii spre finele anului.

In general, bancile prefera sa majoreze dobanzile cu un procent similar cu cel cu care a crescut dobanda-cheie. In acest caz, analistii se asteapta la o crestere cu 0,25% a dobanzii de politica monetara. Este bine de stiut ca bancile din Romania au propriile analize si estimari asupra inflatiei si iau deciziile si in functie de rezultatele acestor studii. BNR a urcat, la inceputul lunii mai, pentru a cincea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%.

Inflatia din Romania a incetinit in luna mai, potrivit estimarilor analistilor, care anticipeaza insa ca BNR va majora dobanda de politica monetara la un nivel de doua cifre in luna iunie, in urma datelor privind cresterea economica puternica din primul trimestru, transmite Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.