Bogdan Baltazar: Mi-e teama ca bursa nu va juca rolul de finantare a corporatiilor ”Mi-e teama ca niciodata bursa nu va putea juca rolul de finantare a corporatiilor, asa cum vedem la tarile anglo-saxone. Noi apartinem modelului continental, german de exemplu, unde finantarea prin banca are o pondere mult mai mare. Cred ca vom ramane in stadiul acesta”, a explicat Bogdan Baltazar. Acesta a mai spus ca astepta ca Societatile de Investitii Financiare (SIF) sa apeleze mai mult la piata de capital pentru a finanta companiile din portofoliile lor.

Consultantul a mai spus ca nu a vazut nicio guvernare romaneasca care sa acorde incredere pietei de capital si care sa ia masuri concrete pentru dezvoltarea acestui segment. “Sprijinul pentru piata sau pentru investitori din partea celor care vin cu discursuri pompoase este egal cu zero, spune Bogdan Baltazar.

Desi Bogdan Baltazar spunea ieri ca nu vede o schimbare a perceptiei romanilor despre bursa, brokerii consultati de Wall-Street sunt mai optimisti si mizeaza pe o apropiere a pietei de capital romanesti de modelul anglo-saxon amintit de consultant in discursul sau.

“Trebuie sa luam un calcul un scenariu optimist, de peste cinci ani. Depinde foarte mult de profilul economiei si al pietei de capital. De exemplu, Polonia si Bulgaria au multe IPO, un nivel la care ne dorim si noi sa ajungem. In schimb, in Cehia sunt foarte putine. Noi suntem undeva la mijloc, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Sunt mai multi factori la mijloc, cum ar fi existenta altor posibilitati de finantare, reglementarile. Este un proces gradual”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest.