Business 29 Mai 2008 02:44
Turbulentele pietelor financiare din ultimele luni au facut subiectul multor discutii si dezbateri. Dincolo de toate declaratiile cu tenta optimista si de promisiunile de maturizare a pietei de capital din Romania, Bogdan Baltazar, consultant financiar, estimeaza ca bursa romaneasca nu va fi perceputa ca o modalitate de finantare a unei afaceri.

Bogdan Baltazar: Mi-e teama ca bursa nu va juca rolul de finantare a corporatiilor ”Mi-e teama ca niciodata bursa nu va putea juca rolul de finantare a corporatiilor, asa cum vedem la tarile anglo-saxone. Noi apartinem modelului continental, german de exemplu, unde finantarea prin banca are o pondere mult mai mare. Cred ca vom ramane in stadiul acesta”, a explicat Bogdan Baltazar. Acesta a mai spus ca astepta ca Societatile de Investitii Financiare (SIF) sa apeleze mai mult la piata de capital pentru a finanta companiile din portofoliile lor.

Consultantul a mai spus ca nu a vazut nicio guvernare romaneasca care sa acorde incredere pietei de capital si care sa ia masuri concrete pentru dezvoltarea acestui segment. “Sprijinul pentru piata sau pentru investitori din partea celor care vin cu discursuri pompoase este egal cu zero, spune Bogdan Baltazar.

Desi Bogdan Baltazar spunea ieri ca nu vede o schimbare a perceptiei romanilor despre bursa, brokerii consultati de Wall-Street sunt mai optimisti si mizeaza pe o apropiere a pietei de capital romanesti de modelul anglo-saxon amintit de consultant in discursul sau.

“Trebuie sa luam un calcul un scenariu optimist, de peste cinci ani. Depinde foarte mult de profilul economiei si al pietei de capital. De exemplu, Polonia si Bulgaria au multe IPO, un nivel la care ne dorim si noi sa ajungem. In schimb, in Cehia sunt foarte putine. Noi suntem undeva la mijloc, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Sunt mai multi factori la mijloc, cum ar fi existenta altor posibilitati de finantare, reglementarile. Este un proces gradual”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.