Incepand din toamna, Ministerul Agriculturii nu va mai sprijini agricultura de subzistenta. Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, sustine ca in acest sens a decis sa se renunte la alocarea subventiilor acordate pana acum sub forma de bani sau de cupoane. Hotararea a fost luata in urma unor proteste ale sindicatului Agrostar care sustine ca aceasta forma de sprijin nu duce la dezvoltarea unei agriculturi performante. Flutur a afirmat ca banii vor fi dati gospodariilor in vederea transformarii acestora in ferme agricole viabile. Acestea vor avea acces la bani prin intermediul creditului agricol. Mentionam ca, ieri, sindicalistii au protestat in fata sediului Ministerului Agriculturii fata de modul in care autoritatile iau masuri in acest domeniu.

Dupa intalnirea cu reprezentantii Agrostar, Gheorghe Flutur a afirmat ca este posibil ca in spatele solicitarilor acestora sa se afle interesele unor baroni locali si agenti economici care au diverse litigii cu statul. Ministrul a mentionat ca reprezentantii Agrostar care au venit la discutii erau sindicalisti de la societatile Insula Mare a Brailei (IMB), SN Tutunul Romanesc (SNTR) si Sere Codlea. In ceea ce priveste IMB, Agentia Domeniilor Statului a decis anularea contractului de arenda cu firma TCE 3 Brazi, care apartine fostului deputat Culita Tarata.

Flutur a spus ca procesul de productie trebuie sa continue pana la recoltarea culturilor. Dupa aceea, terenul va fi concesionat prin licitatie internationala. In privinta SNTR, ministrul a spus ca este o societate cu probleme, mai ales ca au fost depistate o serie de nereguli in privatizare. Sindicalistii de la SNR s-au mai plans ca nu pot face fata maririi accizelor la tutun. De asemenea, la Sere Codlea situatia este delicata, avand in vedere ca societatea va fi executata silit de catre AVAS. Flutur a afirmat ca Ministerul Agriculturii va acorda un sprijin producatorilor de legume in vederea diminuarii importurilor.

Ministrul a mai precizat ca sunt luate 'la puricat>> toate importurile de carne de pasare si legume. Ministerul Agriculturii are informatii potrivit carora multe dintre aceste importuri sunt ilegale si creeaza o concurenta neloiala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.