Business 27 Mai 2008 13:34
Clasa politica trebuie sa isi asume, inca de pe acum, obiectivul de aderare a Romaniei la zona euro in 2014, daca vrem sa respectam aceasta tinta, si sa tina cont ca o convergenta nominala nu e sustenabila fara una reala, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"S-au facut deja pasi mari in aceasta directie si salut faptul ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, a insistat recent asupra acestui lucru", a mai spus Isarescu.

Seful bancii centrale a explicat ca asumarea tintei pentru adoptarea monedei unice de catre clasa politica nu presupune un angajament scris, explicit, ci stabilirea de catre guvern a unor obiective si politici adecvate.

Presedintele Traian Basescu declarase, saptamana trecuta, ca Romania trebuie sa isi asume, explicit, anul 2014 pentru adoptarea monedei unice europene. El a avertizat, insa, ca tinta este realista numai daca autoritatile vor gestiona cu responsabilitate cheltuielile publice si daca vor fi introduse mecanisme "coerente" de planificare si executie bugetara multianuala.

Convergenta nominala la zona euro la care a facut, din nou, referire guvernatorul BNR se refera, strict, la criteriile de la Maastricht pe care trebuie sa le indeplineasca Romania inainte de adoptarea monedei unice europene, precum nivelul inflatiei, al dobanzilor pe termen lung, variatia cursului de schimb si ponderea deficitului bugetar si a datoriei guvernamentale in produsul intern brut (PIB).

Convergenta reala, insa, are in vedere nivelul produsului intern brut pe locuitor si puterea de cumparare a populatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.