Parlamentul a renuntat sa le mai ofere autorizatii magazinelor si benzinariilor de la frontiere cu tarile nonmembre UE pentru a continua sa functioneze percepand TVA si accize, in urma presiunilor Bruxelles-ului. Comisia bugetara a Parlamentului a recomandat mentinerea acestora, cerand plata de taxe si accize.

Bulgaria, care a aderat alaturi de Romania la UE in ianuriarie 2007, asteapta la jumatatea lunii iulie un nou raport al Comsiei Europene pe tema progreselor realizate mai ales in combaterea coruptiei. Trei tentative de inchidere a magazinelor duty-free au esuat din 2001 pana acum, iar reprezentantii lor au anuntat ca vor depune plangere pentru pierderi, estimate la 230 milioane de euro.

Asociatia distribuitorilor de carburanti a protestat in februarie ca respectivii carburanti vanduti in benzinariile fara taxe "nu parasesc Bulgaria si sunt vanduti pe piata interna".

Potrivit Centrului de Studii pentru democratie din Sofia, "comertul fara taxe este concentrat in mainile catorva persoane strans legate de institutiile guvernamentale la cel mai inalt nivel si de liderii partidelor".